Drumul catre stabilitatea financiara poate fi o sarcina descurajanta, dar dezvoltarea unor obiceiuri sanatoase de cheltuieli si practicarea economisirii inteligente poate face mai usor sa planificati viitorul si sa va controlati finantele.

Imbunatatiti-va stabilitatea financiara si securitatea cu aceste sfaturi de la experti.

Creati un plan de cheltuieli si un buget
Construind un buget si examinandu-va obiceiurile de cheltuieli, puteti vedea exact cati bani aveti si unde – sau pe ce – ii cheltuiti. Acesta este adesea primul pas catre indeplinirea obiectivelor financiare pe termen scurt si lung, indiferent daca acestea implica luarea unei vacante, achitarea datoriilor, cumpararea unei case noi sau economisirea pentru pensionare.

Adaugati venitul gospodariei, inclusiv salarii si alte venituri, cum ar fi investitii sau proprietati de inchiriere, apoi calculati-va cheltuielile lunare incepand cu facturi recurente, cum ar fi chiria sau ipoteca, platile cu masina, asigurarile, utilitatile si abonamentele. De asemenea, luati in calcul cheltuielile variabile, cum ar fi benzina, alimente si divertisment. Odata ce ati calculat veniturile si cheltuielile, cautati elementeșe pe care este posibil sa le puteti reduce pentru a va atinge obiectivele financiare. Nu uitati sa fiti flexibili; bugetul si cheltuielile se vor schimba impreuna cu nevoile si situatia dvs.