Din pacate, copiii nostri nu sunt exact asa cum ne dorim noi. Exista o varsta la care avem senzatia ca nu ne mai putem intelege cu ei, ca nu mai avem acelasi limbaj, ca nu mai putem comunica cu ei. E vorba de varsta pubertatii si adolescentei, la care, copiii nostri, incep sa-si caute drumul in viata, incep sa se revolte si, in multe cazuri, incep sa ia decizii, unele proaste.

Neintelegerile cu parintii, anturajul, dorinta de maturizare, ii imping deseori, pe minorii aflati la pubertate, sa savarseasca infractiuni. Majoritatea infractiunilor comise de minori sunt facute pentru a atrage atentia parintilor. Ce facem in cazul in care copilul nostru a comis o infractiune?

Primul lucru pe care trebuie sa il faci, in momentul in care banuiesti ca adolescentul tau a comis o infractiune, este acela de a discuta si de a incerca sa te apropii de el. Evita sa-i faci morala, evita sa-l certi deoarece asa nu vei rezolva nimic. Trebuie sa il intelegi si sa il convingi ca lucrurile nu se obtin prin infractiuni.

Un alt pas pe care trebuie sa il faci este acela de a vizita impreuna cu copilul tau un psiholog. Este clar ca ceva nu merge bine atunci cand copilul are probleme cu legea. Un psiholog stie sa comunice mult mai bine decat tine cu un tanar aflat la pubertate. Astfel de cazuri, ii sunt cunoscute, iar metodele lui de abordare pot fi mult mai eficiente decat cele ale unui parinte frustrat.

Si nu in ultimul rand, copilul tau trebuie sa viziteze impreuna cu tine un cabinet de avocatura. Copilul tau trebuie sa afle de la un avocat care sunt urmarile comiterii unei infractiuni, indiferent de genul ei. Un avocat ii va expune tanarului tau care sunt consecintele actiunilor sale si modurile in care el va plati infractiunile. De asemenea, avocatul ii va explica cu siguranta si efectele negative, pe termen lung, pe care le are o infractiune minora. In functie de incadrarea infractiunii comise, poti cauta un avocat specializat pe drept penal, civil, al familiei etc.

Ca alternativa la apelarea direct la serviciile unui avocat si infatisarii in fata unei instante de judecata, exista birourile de mediere a conflictelor, unde poti apela la serviciile unui mediator autorizat pe specificul problemei tale. In aceasta situatie, exista posibilitatea ca problema generata de copilul tau sa fie rezolvata, pe cale amiabila, impreuna cu partea vatamata, daca si aceasta este de acord cu o astfel de rezolvare.

In Romania, din pacate, parintii nu stiu cum sa reactioneze in cazul in care copilul lor incepe sa comita infractiuni. Din acest motiv, minorul, in loc sa se indrepte, se poate adanci si mai mult intr-un cerc vicios.

Nu uita, un singur mail trimis unui cabinet de avocatura, iti poate spune pasii corecti pe care tu, ca parinte, trebuie sa ii urmezi in astfel de cazuri.