Dintre toate tipurile de anvelope, poate cele mai variate sunt cele de vara. Exista cel putin trei subtipuri in functie de terenul pe care conduceti, si de performanta dorita pe sosea. De exemplu, daca concurezi la raliu si suprafata pe care vei sofa va fi in general pamantul uscat sau acoperit de norori, in orice caz neasfaltat, vei avea nevoie de anvelope speciale pentru aceste conditii de teren. O alta situatie si mai intalnita in zilele noastre, este suprafata asfaltata a oraselor, care pe perioada verii se supraincalzeste, si pentru care avem nevoie de anvelope vara performante.

Dupa cum vedeti, in functie de carosabilul locatiei in care calatorim, anvelopele se pot schimba, si acum vorbim doar de cele de vara, nu si de cele de iarna sau de all season. Diversificarea acestora este o pretentie a clientul tot mai preocupat de siguranta in trafic, cumulata cu avansul tehnologic care duce la crearea de masini tot mai performante si accesorii pentru acestea care sa se ridice la asteptari.

De ce se recomanda sa folosim cauciucuri speciale pe verioada verii? In principal, pentru ca indiferent cat de ridicata este temperatura de afara, ele rezista foarte bine, nu se topesc si se uzeaza mult mai greu decat anvelopele din cauciuc mai moale si mai aderent, folosit pentru anvelopele de iarna. Tehnologia folosita pentru a le produce este speciala si unica. Intregul proces are la baza studierea componentelor chimice si a combinatiilor dintre acestea, in asa fel incat sa se ofere eficienta maxima pe tipurile de carosabil incalzite. Marimea santurilor si duritatea acestora sunt elemente esentiale in construirea unei anvelope de calitate.

Cu cat sunt mai dure si mai rigide, cu atat mai bine rezista la caldura. Vara, cand afara este cald, suprafata la nivelul asfaltului atinge dublul temperaturii de afara. Un cauciuc de iarna s-a uza complet in mai putin de un sezon. Acelasi cauciuc, folosit corespunzator te poate tine pana la 5 ani.  In schimb, vei observa ca masina ta se va comporta altfel pe sosea. Setul de anvelope vara potrivite contribuie si ele la calitatea experientei si la siguranta ta si a pasagerilor tai.

Bineinteles, exista si cateva dezavantaje, iar acestea sunt in mare, de natura financiara. Anvelopele de vara sunt create special pentru acest anotimp. Se pot folosi si cand este umed afara fara nici o problema dar cand temperatura scade sub 10 grade Celsius deja veti observa ca nu mai sunt la fel de stabile. Asadar va trebui sa le schimbati la fiecare inceput si sfarsit de sezon rece. Acest lucru inseamna ca va trebui sa investiti in doua seturi de cauciucuri (cel putin) atat pentru o eficienta maxima, cat si pentru a le mai durata de viata. Asadar, putem spune ca este vorba de o investitie pe temen lung.

Cand vine vorba de intretinerea anvelopelor tale, sunt cateva lucruri simple pe care le poti face pentru a le proteja. Primul este verificarea presiunii din cauciucuri cam o data pe luna. Al doilea aspect ar fi sa verifici periodic cat de tare s-au uzat. Daca au depasit nivelul mediu de uzura, ganditi-va sa le schimbati, inainte sa va expuneti la riscuri inutile. Sansele de acvaplanare sunt cu atat mai mari cu cat cauciucurile sunt mai netede.  Cateodata nu ajunge doar sa achizitionam anvelope de vara si sa le schimbam la timp, ci trebuie sa ne gandim si la mentenanta acestora. Niste anvelope de care avem grija ne pot tine mai mult timp si prin asta vom economisi pentru o noua investitie in siguranta noastra.