Exista o linie fina intre a fi asertiv si agresiv atunci cand comunicati, care o data traversata poate influenta multe aspecte ale vietii voastre. Care este diferenta? A fi asertiv va permite sa va exprimati intr-un mod clar si concis, in timp ce totusi ii respectati pe cei din jurul vostru. Comunicarea agresiva este dura, dominanta si transmite propria dvs. parere care, de cele mai multe ori, nu tine cont de ceilalti. Distinctia de baza dintre aceste doua moduri de comunicare se refera la inteligenta emotionala si la capacitatea de a-i citi pe cei din jurul tau.

Cariera
In management, capacitatea de a conduce in mod clar si cu incredere este cheia organizarii unei organizatii de succes. Un manager asertiv va fi prietenos, va face contact vizual, va ramane constient de starea de spirit a echipei si va fi capabil sa-si controleze reactiile in timpul momentelor de stres. Managerii agresivi, pe de alta parte, vor conduce cu teama, facand echipa lor sa se simta neincrezatoare si subevaluata.

Familie
Membrii familiei au un mod de a ne face sa ne simtim ca niste copii din nou, indiferent de varsta in care suntem. Daca va confruntati cu un membru al familiei care are un stil de comunicare agresiv, pastrati-va calmul, respirati profund si faceti o pauza. Reactionarea agresiva va duce numai la calamitati. Puteti sa actionati ca o oglinda si sa-l faceti pe cel agresiv sa inteleaga ca atitudinea lui nu este tocmai potrivita, tocmai prin adoptarea unei atitudini similare. Daca nu sunteti de acord, faceti acest lucru in mod asertiv, dar numai dupa reluarea intregii situatii si dupa ce il faceti sa inteleaga ca nu este in regula cum procedeaza. Acest lucru va ajuta agresorul sa se simta validat si audiat si mai putin probabil sa raspunda intr-un ton si mai volatil.

Copii
Modul in care comunicati cu copiii dvs. ii invata cum sa stabileasca limite si sa cultive relatii sanatoase cu ceilalti. Acesta este probabil cel mai important timp pentru a distinge intre asertivitate si agresiune, pe masura ce va stabiliti un exemplu pentru tineri. A fi agresiva cu copiii vostri ii va intimida, ceea ce ii va determina sa invete cum sa se comporte cu altii. Aratandu-le respect si disciplina ii veti ajuta sa se concentreze mai degraba pe imbunatatirea comportamentului decat pe acumularea viciilor cu privire la actiunile lor. In schimb, fiti constienti cu copiii dvs. pentru a descuraja comportamentele rele, in timp ce le predati obiceiuri pozitive de-a lungul vietii.

Parteneri
Constientizarea sentimentelor si a emotiilor partenerului dvs. sunt elemente cheie pentru a-l face pe partener sa se simta iubit si apreciat. In cazul in care cearta cu partenerul este inevitabila, declarati-va sentimentele in mod asertiv, permitandu-i acestuia sa faca acelasi lucru. Orice semn de agresiune va opri progresul pozitiv si poate crea distanta intre voi doi.

Acesta poate fi un proces lent. Daca trebuie sa va schimbati abordarea, nu uitati sa fiti rabdatori cu voi insiva. Luati-va timp si permiteti-va sa dezvoltati abilitatile necesare pentru a comunica in mod asertiv. Daca te simti ca ai tendinta de a deveni prea agresiv, ia-ti un timp si reevalueaza situatia. Beneficiile pozitive ale asertivitatii depasesc cu mult orice rezultate care ar putea surveni din agresivitatea cu cei din jurul vostru.