Casele de lemn sunt o constructie foarte des intalnita in Statele Unite ale Americii. E un fel de paradox acolo faptul ca se prefera casele mici, din lemn, care nu ies prea mult in evidenta, dar isi cumpara masini mari, pentru a fi in pas cu vecinul care are si el o masina 4X4.

Iar de ceva timp si in Romania conceptul de casa de lemn a inceput sa prinda tot mai mult contur, dar mai ales, sa se inalte pe pamantul patriei. Aceste case sunt recunoscute pentru ca au cateva avantaje pe care nu i le poate imputa nimeni, nici macar un vanzator de case de caramida.

Unul din avantajul  caselor de lemn este acela ca pentru constructia sau achizitionarea unei asemenea case bugetul este mult mai mic fata de o casa identica de caramida. Astfel, se justifica faptul de ce din ce in ce mai multe persoane adera la achizitioarea sau cumpararea unei case din lemn. Totusi, daca realizarea unui proiect casa se face pentru ca aceasta sa fie in picioare pentru mai multe generatii, anume,  peste 100 de ani, atunci alegerea unei case din lemn nu mai este cea mai buna varianta.

Durata de constructie a unei case din lemn este mult mai mica fata de constructia unei case din caramida. Sa dam doar exemplu zilelor de pauza cand se toarna tavanul dintre etaje. Atunci nu se poate construi nimic datorita necesitatii lasarii a cel putin 24 de ore pentru ca betonul sa se usuce, si abia apoi se trece la continuarea ridicarii casei.

Un alt avantaj al caselor din lemn este cel reprezentat de confortul termic. Si anume, lemnul casei nu se va mentine rece, practic, nu „depoziteaza” in casa toate gradele cu minus de afara. Totusi, alti specialisti in domeniu spun ca subtirimea peretilor casei de lemn ar fi un factor care ajuta la racirea mai rapida a casei in comparatie cu o casa de caramida.

Casele din lemn au o rezistenta la cutremur sporita. Explicatia poate fi una simpla pentru cei care pricep cate ceva in domeniu. Anume,  o casa din lemn este construita asemanator cu structurile pe cadre, unde elesticitatea cladirii ofera un plus de siguranta in caz de cutremur. In plus, avand in vedere ca lemnul este un material mai elastic decat caramida si betonul, rezistenta la cutremur este una accentuata.

Prin construirea unei case din lemn se castiga spatiu de locuit. Anume, datorita faptului ca peretii unei case de lemn sunt mai subtiri, chiar si dupa imprimarea sistemului de izolatie termica, se va castiga o suprafata suficienta incat camerile sa fie evident mai mari fata de o camera care ar fi fost construita pe aceeasi suprafata, dar din caramida. In plus, daca pentru o casa de caramida era necesar construirea unui perete sau stalp pentru sustinerea  tavanului, in ceea ce priveste casele din lemn, aceasta problema nu va exista datorita greutatii reduse a materialului din care sunt construite.

In concluzie, casa de lemn este excelenta pentru acele persoane care nu vor ca intr-o astfel de cladire sa stea si stranepotii lor, dar daca e pentru 1-2 generatii, atunci casa de lemn este alegerea perfecta.