Hidromasajul, ca forma de relaxare si vindecare, este cunoscut inca din secolele 3-4 inainte de Hristos, atunci cand romanii au inventat primele bai cu apa termala. Cum odata cu cresterea nivelelor de stres oamenii au inceput sa simta o nevoie pregnanta de relaxare, saloanele de masaj – de orice tip – au inceput sa fie tot mai dese in viata de zi cu zi.

Cat despre hidromasaj, cele mai cunoscute efectele ale sale consta in faptul ca tind sa normalizeze bataile inimii si tensiunea arteriala, precum si sa micsoreze nivelul stresului psihic si muscular. Gratie senzatiei de placere din timpul sedintei de masaj, corpul secreta endorfine, astfel ca orice senzatie de durere este amortizata sau chiar inlaturata cu totul.

Astfel, este un remediu natural excelent impotriva artritei, al tendinitei, al sindromului Crohn, precum si pentru pacientii aflati in metastaza, suferind de unele tipuri de cancer.

Atletii, de asemenea, folosesc hidromasajul ca modalitate de refacere dupa antrenamentele intense, precum si pentru cresterea mobilitatii articulatiilor si a tendoanelor. In acest caz, nu e suficienta o cada de hidromasaj, motiv pentru care majoritatea cazurilor sunt tratate in clinici cu piscine special dotate pentru hidromasaj. Astfel, cu ajutorul unui specialist, atletii pot folosi tehnici watsu – de imbunatatire a flexibilitatii – precum si se pot recupera mai usor. Cel mai la indemana exemplu de tratament rapid e cel al fracturilor. Studiile au dovedit ca o fractura sau o microfisura se vindeca cu pana la 35% mai repede in cazul celor care aleg sa faca cateva sedinte de hidromasaj insotite cu cateva sedinte de inot. Mai simplu spus, daca o microfisura se vindeca de regula in 3-4 saptamani, in cazul in care atletii recurg la aceasta metoda, perioada de repaus de la antrenamente scade cu pana la o saptamana sau chiar si mai mult.

Din pacate, in Romania, numarul clinicilor care ofera astfel de servicii este extrem de redus, astfel ca cei aflat in cautarea acestui tip de masaj sunt oarecum fortati sa isi achizitioneze o cada de hidromasaj. Privind insa peste lista de avantaje, o astfel de investitie este de cele mai multe ori 100% rentabila.