O estimare globala a numarului de fumatori infatiseaza cifre uimitoare, cumulul acestora depasind recent pragul de un miliard si jumatate. Specialistii din sectorul medical afirma cu vehementa faptul ca in viitorul imediat apropiat cel putin jumatate dintre acestia se vor confrunta cu diverse afectiuni sistemice, unele de rutina, iar altele mult mai grave. Majoritatea fumatorilor si-au configurat in jurul lor o aura intangibila, menita sa respinga uniform toate sfaturile provenite din exterior. Totusi, fiind la curent cu astfel de date exacte, persoanele care au cazut de-a lungul timpului prada acestui viciu incep sa se gandeasca serios la alternative, mai ales ca si pretul tutunului cunoaste o panta mai mult decat ascendenta.

Printre recomandarile specialistilor se individualizeaza un dispozitiv care a devenit in ultimul timp cea mai populara „unealta” electronica menite sa va descatuseze din mrejele nocive ale fumatului. Da, astazi vorbim despre tigara electronica si avantajele pe care aceasta le propune fumatorilor impatimiti. In urma unor studii ample s-a descoperit faptul ca migrarea spre aceasta alternativa mult mai prietenoasa cu organismul nostru cunoaste efecte miraculoase imediate, primele imbunatatiri sistemice fiind inregistrate in mai putin de cateva zile. Un aspect interesant este reprezentat de modul dramatic in care descreste nivelul monoxidului de carbon din circulatia sanguina.

Dupa cum bine stiti, tigarile obisnuite infatiseaza in compozitia lor numeroase alte substante chimice, exceptand nicotina, care ajung fara doar si poate in organismul dumneavoastra. Ei bine, unele dintre acestea provoaca daune iremediabile, conducand adesea spre aparitia sau acutizarea unor afectiuni medicale. Monoxidul de carbon este una dintre aceste substante, iar cantitatile pe care le introducem in organismul nostru prin fumatul zilnic nu sunt deloc de ignorat. Beneficiul imediat pe care il ofera tigara electronica este reprezentat tocmai de injumatatirea acestui procentaj ridicat de monoxid, care este inlocuit cu o cantitate echivalenta de oxigen. In timpul fumatului electronic nu se desfasoara procese de ardere, ele fiind in totalitate identificabile cu tigaretele obisnuite, principiul de functionare al acestor dispozitive aducand in prim – plan avantajele vaporizarii.

Am discutat despre cel mai important avantaj pe care il ofera tigara electronica si anume eliminarea timpurie a oricaror alte substante sau radicali, agenti patogeni care pot ridica foarte mari probleme organismului nostru. Totusi, nicotina – ingredientul care ne sustine dependenta, este inca prezent in compozitia lichidelor aromatice pe care le vaporizam in timpul fumatului electronic. Specialistii din domeniul medical expun o ipostaza favorabila a acestei substante, ea nefiind altceva decat un stimulent puternic pentru activitatea sistemului nervos, care daca este administrat in doze corespunzatoare nu va produce efecte negative asupra fizicului si psihicului nostru. Aici intervine un alt avantaj al tigarilor electronice si anume posibilitatea de a regla cu precizie matematica acea cantitate de nicotina pe care o introducem in organismul nostru.

Pentru ca fumatul electronic este in fond o activitate placuta pentru persoanele care nu vor sa renunte definitv la postura si gesturile ce insoteau consumul tigaretelor obisnuite, producatorii se ingrijesc de fiecare data sa aduca pe piata de specialitate alte arome captivante, care pot bifa in maniera individuala nicotina pe lista ingredientelor. Un mit demontat de specialistii este reprezentat de problema „kilogramelor in plus”, aceasta nefiind relationata cu renuntarea la tutunul obisnuit. Majoritatea persoanelor au tendinta de a consuma ceva mai multe alimente sau gustari doar prin prisma faptului ca le lipseste acel gest „definitoriu”, lacuna care poate fi inlocuita ideal cu o aroma suava de ciocolata sau caramel, doua versiuni aromatice foarte populare in randul e – lichidelor.