Am intalnit oameni care atunci cand au auzit ca i-am cumparat fiului meu primul telefon mobil cand avea 7 ani si jumatate, au strambat din nas dezaprobator. Cred ca daca ar fi stiut si ca un an mai tarziu, cand pustiul meu nu facuse 9 ani, i-am luat smartphone sau ca acum, cand are 10 ani, poarta in buzunar un Samsung Galaxy Mini… m-ar fi si batut.
Chiar i-am auzit pe cativa ca, din punctul lor de vedere, copilul nu trebuie sa aiba un telefon inainte sa implineasca 14-15 ani. Si de fiecare data cand am cerut argumente mi s-a spus ca e prea mic sau ca se invata prost.

Ei bine, eu vad altfel lucrurile. I-am cumparat fiului meu primul telefon mobil atunci cand am considerat ca e nevoie. Mergea la scoala singur, se intorcea singur, putea sa aiba vreo problema pe drum, sa i se faca rau sau mai stiu eu ce… era nevoie sa ma poata anunta.
Au fost zile cand a intarziat, ca i-a tinut invatatoarea 15-20 de minute mai mult. Am vrut sa pot sa-l sun, sa stiu de el, sa ma asigur ca nu s-a oprit pe undeva.

De ce smartphone si nu un telefon ieftin de pe care sa poata suna si pe care sa pot sa-l sun?
Fix din aceleasi motive pentru care-i cumpar geaca albastra, neagra, gri sau verde si nu roz. Fix din aceleasi motive pentru care nu-i cumpar primul pulover pe care-l gasesc la raft (ca oricum ii tine de frig) si ii aleg unul bun si frumos. De-aia.

Ok, e adevarat ca el foloseste telefonul de multe ori ca sa se joace. E adevarat si ca uneori, pentru el, Angry Birds sau ce naiba o mai juca el acolo… e mult mai important ca tema la matematica. E adevarat.
Dar oare in lipsa acelui smartphone nu devin mai importante serialele de pe Disney sau privitul pe fereastra? Chiar crede cineva ca smartphone-ul e problema?

Daca nu-i place cartea si nici nu reusesti sa-l faci sa inteleaga ca trebuie… va gasi un milion de activitati care sa-i distraga atentia si tot nu va pune mana pe carte. Amintiti-va doar de vremea cand noi eram copii. Gaseam mereu cate ceva cu care sa ne pierdem vremea.

Concluzie: Ii cumperi copilului telefon atunci cand ii trebuie si il cumperi pe cel mai bun dintre toate pe care ti le permiti, asa cum faci cand ii cumperi orice altceva.