Am intalnit oameni care atunci cand au auzit ca i-am cumparat fiului meu primul telefon mobil cand avea 7 ani si jumatate, au strambat din nas dezaprobator. Cred ca daca ar fi stiut si ca un an mai tarziu, cand pustiul meu nu facuse 9 ani, i-am luat smartphone sau ca acum, cand are 10 ani, poarta in buzunar un Samsung Galaxy Mini… m-ar fi si batut.
Chiar i-am auzit pe cativa ca, din punctul lor de vedere, copilul nu trebuie sa aiba un telefon inainte sa implineasca 14-15 ani. Si de fiecare data cand am cerut argumente mi s-a spus ca e prea mic sau ca se invata prost.

Ei bine, eu vad altfel lucrurile. I-am cumparat fiului meu primul telefon mobil atunci cand am considerat ca e nevoie. Mergea la scoala singur, se intorcea singur, putea sa aiba vreo problema pe drum, sa i se faca rau sau mai stiu eu ce… era nevoie sa ma poata anunta.
Au fost zile cand a intarziat, ca i-a tinut invatatoarea 15-20 de minute mai mult. Am vrut sa pot sa-l sun, sa stiu de el, sa ma asigur ca nu s-a oprit pe undeva.

De ce smartphone si nu un telefon ieftin de pe care sa poata suna si pe care sa pot sa-l sun?
Fix din aceleasi motive pentru care-i cumpar geaca albastra, neagra, gri sau verde si nu roz. Fix din aceleasi motive pentru care nu-i cumpar primul pulover pe care-l gasesc la raft (ca oricum ii tine de frig) si ii aleg unul bun si frumos. De-aia.

Ok, e adevarat ca el foloseste telefonul de multe ori ca sa se joace. E adevarat si ca uneori, pentru el, Angry Birds sau ce naiba o mai juca el acolo… e mult mai important ca tema la matematica. E adevarat.
Dar oare in lipsa acelui smartphone nu devin mai importante serialele de pe Disney sau privitul pe fereastra? Chiar crede cineva ca smartphone-ul e problema?

Daca nu-i place cartea si nici nu reusesti sa-l faci sa inteleaga ca trebuie… va gasi un milion de activitati care sa-i distraga atentia si tot nu va pune mana pe carte. Amintiti-va doar de vremea cand noi eram copii. Gaseam mereu cate ceva cu care sa ne pierdem vremea.

Concluzie: Ii cumperi copilului telefon atunci cand ii trebuie si il cumperi pe cel mai bun dintre toate pe care ti le permiti, asa cum faci cand ii cumperi orice altceva.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>