Cancerul la san este considerat a fi una din cauzele principale de deces, dupa cancerul la plaman, in randul femeilor in tarile vestice. De asemenea cancerul la san este cea mai comuna forma de cancer intalnite la femeile din America iar frecventa cu care acesta apare este in continua crestere.

Din 1980, numarul cazurilor aparute a crescut cu un procent de 3% anual, ajungand sa afecteze una din 8 femei in Statele Unite. Pe intreg mapamondul, exista peste 500.000 cazuri noi raportate pe an, iar in Statele Unite ale Americii numarul acestora este de 175 000 anual.

Aproximativ un procent de 50% din pacientii tratati vor dezvolta cancer de san metastazic. Dupa un astfel de diagnostic, durata de supravietuire variaza undeva intre 18 luni si 30 de luni. Acest tip de cancer reprezinta cea mai frecventa forma de cancer in toate grupurile etnice si pentru toate grupele de varsta la femeile de peste 15 ani.

In ciuda faptului ca exista numeroase programe care adreseaza problema, la doctor se prezinta femei aflate in stadiul III sau IV al cancerului. Datorita formei avansate, operatia cancerului se poate face numai in cazul unei treimi din numarul pacientilor. Programele de sensibilizare pentru lupta cu cancerul la san ar trebui sa sublinieze ca vindecarea de aceasta afectiune este posibila cu ajutorul unui diagnostic precoce, iar masectomia (indepartarea chirurgicala a sanului) poate fi evitata in cazul in care tumoarea este de dimensiuni mici. Fara implicarea unor programe de acest gen, numarul persoanelor ce vor muri de cancer la san va creste in viitor ca urmare a neglijentei.