Medicina moderna si-a intreptat atentia in mod considerabil asupra cancerului la plaman, datorita cresterii sale in mod constant. Fumatul a fost declarat ca fiind principala cauza a cancerului la plamani. Epidemiologii considera ca 80% – 90% din tumorile pulmonare pot fi prevenite prin eliminarea tutunului. „Asociatia Americana a Plamanilor” raporteaza ca un procent de 87 % din cazurile de cancer la plamani sunt declansate de produsele de fumat.

Riscul de a dezvolta cancer pulmonar datorita fumatului variaza in functie de:

– cantitatea de tigari fumata ( numarul de tigari / zi * numarul de ani)

– varsta la care ai inceput sa fumezi;

– produsul fumat (gudron / nicotina / continut, filtre);

– gradul de adancime al inhalarii;

– sexul (feminin sau mascultin).

Tutunul este cauza principala a cancerului la plaman. Cu toate acestea si fumatul pasiv poate declansa cancerul pulmonar, cauzand anual 3000 de morti.

Cea de-a doua cauza ce conduce la cancerul pulmonar este expunerea la radon (un gaz incolor, inodor, insipid si radioactiv) emis de scoarta terestra si de roci. Acesta se poate gasi in materialele din care locuinta este facuta si in apa.

Cancerul la plaman poate fi de asemenea o consecinta a expunerii la locul de munca la substante cancerigene cum ar fi azbestul, arseniul, uraniul si alte produse petroliere.

Poluarea aerului poate cauza de asemenea cancerul pulmonar. Spre exemplu, in orasul Houston, numarul mortilor datorate cancerului pulmonar a crescut cu un procent de 53% in anii 1970. Se pare ca acest motiv corespunde cu o crestere in numar al fabricilor petrochimice din zona. Lucratorii cu azbest, minerii si cei care lucreaza cu zinc sau plumb sunt predispusi la a dezvolta cancer pulmonar.

Fiecare dintre aceste ipoteze tin de intelegerea modului in care cancerul pulmonar ia amploare. Insa, cauza care sta la baza acestei boli nu este fumatul, poluarea sau o deficienta temporara de vitamine, mai degraba este un dezechilibru al modului zilnic de alimentare.

Situat in regiunea mediana a corpului, plamanii sunt relativ echilibrati in ceea ce priveste structura. Deficientele respiratorii, incluzand tumorile, sunt rezultat al unui consum excesiv de alimente precum carnea, produsele lacate, faina rafinata, zahar, grasimi si uleiuri, fructe si sucuri, alcol, stimulenti, chimicale si pastile.