Pentru a elucida acest mister, organizatorii targurilor de joburi au realizat un studiu in randul participantelor, tocmai pentru a identifica acele puncte cheie ale legaturii dintre angajat si angajator. Pentru aceasta, a fost nevoie sa identifice si sa defineasca asteptarile, dar si nevoile tinerelor aflate la inceput de drum si care isi cauta un loc de munca. Pentru a intelege acest fenomen, este ideal sa aflam care sunt rezultatele acestui studiu practic, respectiv care sunt atuurile care fac diferenta intre joburile pentru femei.

Acesta a demonstrat faptul ca peste jumatate din tinerele din Romania sunt dispuse sa isi mute domiciliul in alt oras, pentru a beneficia de un job bine platit. Pentru acestea, nu este atat de important orasul in care lucreaza, ci, mai degraba, satisfactia pe care o primesc muncind. Acestea nu exclud nici posibilitatea de a munci in strainatate, lucru care, spun ele, le-ar deschide si mai mult perspectivele. Cele mai multe dintre ele au admis insa faptul ca, dupa ce vor acumula experienta, se vor intoarce in tara pentru salarii mai mari.

Cele mai multe dintre ele au afirmat ca au facut cel putin 6 luni de voluntariat, fie in timpul facultatii, fie independent de aceasta si se asteapta ca angajatorii sa aprecieze acest lucru. De aceea, se concentreaza pe companii care recunosc voluntariatul ca experienta, lucru prevazut si in lege. Totusi, ele nu ar spune „nu” nici joburilor in care experienta nu constituie un criteriu de departajare, asa cum ar fi videochat-ul, jobul de hostess sau postul de reprezentat pentru o anumita companie. De altfel, tinerele sunt cel mai adesea alese pentru a reprezenta imaginea unei companii, dar si pentru a fi prima persoana cu care interactioneaza clientul cand intra intr-un sediu.

Posibilitatea de promovare este cea care le motiveaza pe tinere sa opteze pentru o companie sau alta. Acestea se asteapta ca promovarea sa se faca direct proportional cu evolutia lor si sa nu existe un criteriu standard, un timp limita, care sa impuna cresterea. Posibilitatea de promovare nu este neaparat o sursa de crestere a salariului pentru ele, ci, mai degraba, o modalitate de recunoastere a muncii si a implicarii.

Acelasi studiu a aratat ca, pentru tinerele din Romania, mediul de lucru este foarte important, iar acesta poate reprezenta un factor decisiv in alegerea companiei pentru care isi doresc sa lucreze. Acesta este principalul motiv pentru care marile companii investesc sume mari de bani pentru actiunile de comunicare interna, care vizeaza apropierea angajatului de misiunea, viziunea si valorile companiei.

Acestia organizeaza intalniri cu colegii, momente de odihna, spatii pentru relaxare si socializare, dar si teambuilding-uri, menite sa ii apropie pe angajati. Actiunile sunt initiate fie de conducere, fie de departamentul de comunicare interna, insa initiativa poate veni si din partea angajatilor. Un exemplu in acest sens este un studio de videochat in care angajatii comunica in majoritatea parte a timpului, indiferent daca ne raportam la comunicarea dintre traineri si modele, ori la comunicarea fetelor cu specialistii in make – up, fashion si ingrijire personala. In plus, un studio profesional ofera si accesul la concursuri, la procente progresive, distractii si bonusuri.

Beneficiile reprezinta si ele un criteriu de baza in alegerea locului de munca. Pe langa salariul oferit, angajatii vor sa beneficieze si o serie de avantaje, care sa ii motiveze; printre acestea, se numara asigurarea medicala, care ii scuteste de o suma considerabila de bani atunci cand vine vorba despre o interventie medicala, bookster – programul ce imprumuta angajatilor carti, dar si 7 card-ul, modalitate prin care compania isi sprijina angajatii si ii indeamna sa faca cat mai multa miscare, asigurandu-le un anumit procent din abonamentul la sala de exemplu. Acestea sunt doar beneficiile de baza oferite de companii, insa numarul lor poate creste si este influentat uneori si de specificul acesteia.

Studiul a demonstrat astfel felul in care tinerele isi aleg locul de munca, iar rezultatele ar trebui sa reprezinte un criteriu de baza in stabilirea politicii interne a fiecarei companii.