Auzim adesea termenul de „buget”, insa stim pe indelete care sunt semnificatiile pe care le transmite aceasta notiune? Mai mult decat un simplu instrument financiar, bugetul reprezinta un plan in adevaratul sens al cuvantului, un plan care cumuleaza ghidul de operatiuni financiare ce urmeaza a fi intreprinse de o firma sau de o persoana fizica. Conform blogului finanza.ro, bugetul se organizeaza pe o perioada bine determinata de timp, el reprezentand baza cheltuielilor ce urmeaza sa se desfasoare in respectivul interval. Iar pentru ca am lamurit conceptul de „buget”, interesant ar fi sa parcurgem cele trei situatii in care avem nevoie sa cunoastem acest raport obiectiv dintre venituri si cheltuieli.

Pentru uzul personal. De cele mai multe ori, oamenii apeleaza la configurarea unui buget in momentul in care doresc sa stranga bani pentru un anumit eveniment sau pentru a-si cumpara ceva, reusind sa efectueze mult mai usor economii pe marginea acestuia. Insa, numeroase sunt situatiie in care bugetul ne ajuta sa ne gestionam mult mai bine cheltuielile lunare, respectiv facturile sau aprovizionarea cu mancare, astfel incat salariul sa ne ajunga pe toata perioada lunii. Bugetul de uz personal poate fi stabilit pe un interval de timp de o luna, respectiv de un an, in functie de intervalul temporar in care suntem stramtorati din punct de vedere financiar. Desi gestionarea acelor finante personale limitate constituie o adevarata problema pentru publicul autohton, construirea unui buget se dovedeste mai mult decat eficienta in micsorarea cheltuielilor si amplificarea veniturilor.

Pentru buna functionare a unui ONG. Cei care sunt angrenati in lumea voluntariatului cunosc problemele financiare intampinate de ONG-uri. Asadar, devine vital ca o organizatie non – guvernamentala sa isi stabileasca bugetul pentru fiecare proiect desfasurat, astfel incat functionarea acesteia sa nu fie influentata negativ de lipsa unor resurse. Ce-i drept, ONG-urile au nevoie si de un buget global, care sa cumuleze totalitatea bugetelor disponibile pentru fiecare proiect in parte, astfel incat la finele anului sa existe o analiza pertinenta a activitatii. In plus, pe baza bugetului se pot stabili si anumite strategii de imbunatatire a acestuia, plusand sau scazand din anumite sectiuni, dar si adaugand campanii de donatii menite sa ajute la strangerea de fonduri.

Pentru o societate. In acest caz, stabilirea unui buget fix este un target pe care trebuie sa il indeplinim pentru fiecare tip de produs sau de serviciu. Este foarte important sa preconizam chetuielile de fabricare si de livrare a produsului, asta pentru ca strategia noastra sa ne aduca numeroase castiguri, nu sa conduca societatea spre un iminent faliment. Bineinteles, departamentul financiar al firmei este acela care se ocupa de configurarea bugetelor, dar si de stabilirea unei balante intre venituri si cheltuieli. Desi pare dificil de construit un buget pentru fiecare produs in parte, unele dintre acestea sunt incluse in aceeasi categorie, asta insemnand ca se pot realiza cu usurinta bugete pe pachete. Ca si in cazul unui ONG, este nevoie de un buget global care sa includa toate investitiile, veniturile si castigurile unei societati.

Acestea ar fi, in linii mari, situatiile in care stabilirea unui buget devine o sarcina cu o importanta covarsitoare.