Se cunoaste faptul ca de cand a inceput criza conomica, respectiv in 2008, imobiliarele nu au mai mers deloc bine. La sfarsit de 2011, rezultatele au fost dezastruoase pentru investitorii in domeniu. Cei care vindeau aproape ca nu mai aveau nici o portita de scapare de la esec.

Pentru inceput, in comparatie cu anii dinainte de criza, preturile apartamentelor au scazut la jumatate si chiar mai putin. Mai exact, fata de 2200 euro/mp pe piata de imobiliare Bucuresti, pretul din 2011 s-a invartit in jurul sumei de maxim 1000 euro/mp.  Totusi e bine ca de atunci apartamentele au fost singurul sector unde nu au mai existat scaderi.

De altfel, prognozele afaceristului in domeniu, Tiriac, spuneau ca cine vrea sa cumpere apartamente sa cumpere atunci  pentru ca preturile nu vor fi mai mici de atat. Ba mai mult, specialistii se asteptau la o revenire a preturilor in acest sector.

Probleme grave in imobiliare sunt pe segmentul terenurilor. Pe langa scaderi imense in comparatie cu anii dinaintea crizei pana si in comparatie cu anul precedent, preturile au scazut enorm, mai exact cu un procent imens de 16%. Sunt regiuni in care timp de un an intreg nu s-au tranzactionat absolut deloc terenuri. Observam astfel cat de prost o duc vanzatorii din acest sector.

Cei care vor sa-si cumpere sau sa-si construiasca o casa, din iunie 2011 pot lua din nou un credit prin programul prima casa. Pana si aici au existat schimbari in rau, pentru banci cel putin. Statul nu mai accepta garantarea creditelor decat in proportie de 50%. Restul de 50% trebuie sa-l riste bancile creditoare.