Parabenii sunt substante care se gasesc adesea in produsele de ingrijire pentru piele, dar efectele lor adverse trebuie cunoscute inainte de a lua decizia daca folosesti sau nu aceste preparate. Avand in vedere ca aceste produse cosmetice sunt foarte utilizate la ora actuala, un numar mare de oameni se expune la parabeni fara ca macar sa stie acest lucru si mai rau decat atat, fara sa aiba nici o informatie in legatura cu modul de actiune al substantelor respective sau ce reactii determina acestea pentru intregul organism.

Produsele cosmetice care se aplica la nivelul pielii sau chiar la nivelul scalpului contin numeroase ingrediente active care sunt absorbite prin intermediul porilor si astfel intra in interiorul organismului unde manifesta anumite efecte pozitive sau negative, dupa caz. Trebuie sa stii ca unele preparate biologice indicate pentru om se pot dovedi chiar toxice daca sunt folosite in exces. A doua cea mai potrivita cale de administrare a unor medicamente sau preparate este calea topica, dupa cea digestiva.

Cel mai adesea acesti compusi numiti parabeni actioneaza la nivelul sistemului endocrin si pot determina aparitia numeroaselor patologii legate de acesta. Pe langa acest sistem, parabenii afecteaza si alte functii ale organismului.

„Paza buna trece primejdia rea” ar spune un vechi proverb, asadar decat sa folosesti substante care te pot afecta pe termen lung mai bine le inlocuiesti. Partea buna este ca nici macar nu trebuie sa te lipsesti de ele, deoarece exista o sumedenie de preparate biologice si ecologice care suplimenteaza cererea din ce in ce mai mare de astfel de produse. Compromisul  nu mai este de mult o solutie, deci daca vrei sa iti asiguri o sanatate buna a pielii, a parului sau a intregului corp pe termen lung atunci nu ezita nici o clipa sa renunti la substantele chimice si petrochimice in favoarea cosmeticelor bio, obtinute din agricultura biologica.