Fotbalul, supranumit oriunde in lume „sportul rege”, este cunoscut drept disciplina sportiva care atrage practicanti de toate varstele, copii, adolescenti sau adulti, care incearca sa imite sau sa ajunga la performantele celor mai buni fotbalisti. Cronici engleze datand din 1175 mentioneaza pentru prima data despre jocul cu mingea. De asemenea, in secolul XIV, in Franta se practica ceva asemanator fotbalului, dar in nici unul din cele doua cazuri nu existau reguli stricte.

Majoritatea regulilor actuale dupa care se desfasoara jocul de fotbal sunt aparute in 26 Octombrie 1863, odata cu aparitia primei asociatii de fotbal, infiintata in Anglia, reguli ce au fost modificate in 1904 odata cu infiintarea F.I.F.A. in vederea unui joc mai curat. Anglia este recunoscuta pentru campionatul dur si de un nivel foarte ridicat, iar marile echipe englezesti sunt cunoscute atat de cei impatimiti de fotbal, cat si de ceilalti.

Daca se compara un clasament al Angliei actual cu clasamente ale anilor trecuti, se va observa clar ca Prima Liga a fost dominata mai mereu de cateva echipe de top. Acestea sunt echipe care au printre cei mai valorosi jucatori ai lumii, tocmai si de aceea campionatul englez este atat de puternic.