Computerele din ziua de azi sunt incarcate cu un numar mare de categorii de jocuri, distribuite in functie de varta si afinitati. Dar, de multe ori, jocurile pot fi considerate a fi mai mult decat un singur gen. De exemplu, unul cu fotbal poate fi plasat in categoria sport, precum si in cea a simulatoarelor. Sursele si tipurile lor pot fi variate. Exista situatii in care poti opta pentru o singura sursa in cadrul careia sa gasesti tot ceea ce ti-ai propus, precum site-ul y20. Multe persoane, in special copiii, aleg sa acceseze jocuri friv atunci cand doresc sa dispuna de o gama variata de categorii.

1. Simulator: acestea presupun controlul asupra unor vehicule din lumea reala, inclusiv tancurile, barcile sau avioanele. Invatand sa controlezi aceste vehicule, acestea pot fi folosite chiar si in scopul de a-ti antrena aptitudinile profesionale. De fapt, multi piloti sunt antrenati prin intermediul simulatoarelor cu avioane inainte de a avea un zbor real.

2. Actiune: multe jocuri friv se bazeaza pe tematica actiunii. Trebuie sa fii rapid pentru a te bucura de desfasurarea acestei aplicatii, la fel cum trebuie sa ai si reflexe excelente. Completezi provocarile prin lupta cu inamicii, folosind un singur caracter la alegere care sa te reprezinte pe tine si actiunile pe care le faci.

3. Sport: poti practica sporturi din lumea reala precum basebal, baschet, fotbal sau oricare altul prin intermediul computerului. Pe masura ce progresezi si atingi nivele mai ridicate, jocul tau va implica mimarea atletilor si a sportivilor profesionisti.

4. Aventura: acestea sunt, de obicei, aplicatii single player si sunt plasate adesea in lumi fantastice sau aventuroase. Esti nevoit sa completezi sarcini si puzzle-uri pentru a avansa in nivel. Jocul se deschide cu o aventura trecuta a caracterului tau si te lasa sa stii care este, mai exact, misiunea ta. Modalitatea de rezolvare a misiunii este una complexa si implica timp de gandire.

5. Stealth Shooter: aceste jocuri friv tind, de obicei, sa fie unele ce scot in evidenta actiunea unui raszboi sau cele conturate pe baza ideii de spionaj, atunci cand te folosesti de tehnici de ascundere pentru a-ti infrange inamicii.

6. Combat: implica o lupta unu la unu cu un adversar, totul fiind personal si aproape, fara interventia altor personaje. Aveti nevoie de reflexe bune si abilitatea de a folosi controlul pentru toate genurile de tehnici de lupta.

7. Gatit: aceste jocuri solicita adesea doar atentia cuvenita prepararii mancarurilor. Ca si in viata reala, trebuie sa te folosesti de ingredientele potrivite si de timpul adecvat de preparare pentru ca mancarea sa iasa conform asteptarilor.

8. Educationale: in timp ce multi parinti si profesori se plang de aplicatiile video, exista cateva care au scop exclusiv educational si pot ajuta copiii in procesul de invatare a informatiilor. Acestea au scopul de a-i invata prin abordarea anumitor subiecte educationale. Accesarea unor astfel de jocuri poate face din plictisitoarea activitate a invatatului, una distractiva. Sunt conturate, in general, pe baza unor intrebari cu mai multe variante de raspuns.

9. Puzzle: sunt destinate tuturor celor ce iubesc sa rezolve puzzle-uri dificile. Exista o sumedenie de nivele, de la incepator la avansat, iar jocurile detin forme colorate si simple actiuni. Acestea sunt jocuri de gandire, in care nicio actiune complicata nu este implicata.

10. First Person Shooter: tu esti protagonistul, intreaga desfasurare a jocului este vazuta prin proprii ochi. Singurul dezavantaj al acestui joc este acela ca nu iti poti vedea corpul, doar ceea ce se afla in jur.

Jocurile friv sunt la indemana oricarei persoane ce doreste sa faca dintr-o zi plictisitoare, una interactiva si amuzanta. Chiar si adultii vor vedea in aceste jocuri o parte amuzanta, practicandu-le alaturi de copii. Importanta unui partener de joc, in special pentru cei mici, este destul de importanta pentru a intelege ce inseamna cooperarea sau rivalitatea.