Eliberarea unui certificat de urbanism in Cluj nu este un lucru tocmai simplu, mai ales ca exista destul de multa documentatie necesara, suficient de multa cat sa dea batai de cap unei persoane care nu cunoaste legea. Cel mai la indemana pentru novici este sa lase, in schimbul unui tarif modic, ca de sarcina obtinerii unui certificat de urbanism sa se ocupe profesionistii. In fond, numai pentru a putea pune dosarul este nevoie de 2 dosare, fiecare dintre ele cu cate:

o cerere tip, care trebuie completata cu atentie pe toate rubricile, astfel incat sa fie toate datele persoanei fizice sau juridice care solicita eliberarea actului, cat si elemente care servesc la identificarea imobilului;planuri cadastrale sau topografice, carora le trebuie anexate inventarul de coordonate legalizat.

La cel din urma capitol, lucrurile sunt un pic mai complicate, intrucat exista mai multe tipuri de imobile. De exemplu, pentru imobilele neinscrise in evidentele de cadastru este nevoie de depunerea unui plan de incadrare la scara mare, de regula 1:5000 sau 1:10000.

Pentru imobilele inscrise deja in evidentele de cadastru, mai trebuie si urmatoarele acte:

  • un extras de carte functiara depozitat in original;
  • chitanta aferenta taxei pentru eliberarea certificatului de urbanism;
  • memoriu tehnic cu explicatii privind proiectul imobilului, vecinii, zona, cat si scopul intrebuintarii certificatului ce se doreste a fi eliberat;
  • fotografii cu situatia curenta a imobilului/terenului;

Eventual, in cazuri speciale, se pot cere si alte document. Ideea e ca la cat de mult timp se pierde intocmind 2 astfel de dosare, ar fi si pacat de timpul irosit sa nu fie lasati
profesionistii sa se ocupe de o astfel de sarcina, mai ales ca ei stiu exact care sunt pasii care trebuie urmati si cum trebuie intocmit acest dosar pentru a nu fi respins si pentru ca certificatul de urbanism sa fie eliberat rapid.