Volumul Dansul Dragonilor (publicat in 2011) este a 5-a carte din cele sapte planuite pentru saga fantasy Cantec de Gheata si Foc, scrisa de scriitorul american George Martin. In anumite parti ale lumii, editia paperback a aparut in doua volume, Vise si Praf si Dupa Festin.

Dansul Dragonilor a fost initial proiectat sa fie titlul celui de-al 2-lea roman al saga, in timpul cand George Martin inca considera colectia Cantec de Gheata si Foc compusa din trei volume. Unele editii timpurii din Statele Unite ale cartii Urzeala Tronurilor afiseaza Dansul Dragonilor ca cel care urmeaza in serie. Asemanator celorlalte parti din serie, cartea Dansul Dragonilor include o anexa mare, constituind impreuna cu aceasta aproape 1040 de pagini.

In data de 3 martie 2011, tipografia Bantam Spectra prezenta ca romanul va aparea pe 12 iulie 2011, dar au primit manuscrisul de la Martin abia pe 27 aprilie. Totusi parti din carte au putut fi citite atat de fani dar si de critici pe site-ul autorului inca din anul 2006.

Criticii au fost mult mai delectati de acest roman decat de precedentul, Festinul Ciorilor, in care cititorul era plimbat inainte si inapoi prin povesti de razboi, si tarat prin peisaje distruse de razboi.

Aspectele scrierii lui Martin, care l-au facut să fie indragit de iubitorii sai, sunt prezente din abundenta in acest roman – rasturnari si schimbari rapide de situatie si prezentarea cruda a luptei omului pentru putere.

Personajele carora le-am simtit lipsa in volumul Festinul Ciorilor – Daenerys Targaryen, Tyrion Lannister si Jon Snow – reprezinta mai mult de o treime din carte, iar Martin este suficient de inteligent, astfel ca ne ofera aproape cate 1 capitol pentru fiecare.

Elementele care au discreditat celalalt roman sunt insa si in acest roman prezente. Prea multa repetitie, proza nu foarte buna si personaje cu comportamente care se aseamana, fara sa faca deosebiri in functie de rasa, starea sociala sau taram.

Desi volumul Dansul Dragonilor ar mai necesita putina atentie din partea celor care au editat-o, per total, romanul este foarte captivant. Asta multumita lui George Martin, care a ascuns o multime de indicii in romanele anterioare, indicii care sunt puse impreuna in acest volum.