Constance Rourke a fost un intelectual curajos, vocal si foarte vizibil, intr-un timp in care femeile intelectuali erau rare, mai ales linistite si de obicei invizibile. Intorcandu-se inapoi pe Coasta de Est si in mediile academice, Constance Rourke a condus o viata bogata in stiinta din casa ei modesta din Grand Rapids, unde a scris opt carti si peste 100 de articole. Ea a contracarat inceputul secolului al XX-lea cand cultura americana era goala prin documentarea unor materiale populare putin cunoscute, dar bogate, cu care ea a reevaluat trecutul Americii si a formulat ceea ce astazi numim „studii culturale”.

Activitatea lui Rourke a subscris prima inflorire a miscarii americane. Cea mai cunoscuta carte, care a fost scapata, este „Mereu redescoperita”. American Humor: Un studiu al caracterului national a fost publicat pentru prima data in 1931 si a fost reeditat din nou si din nou. A fost recent reeditat de criticul rock, Greil Marcus.

In mod intentionat, scriind pentru o audienta populara, cartile lui Rourke aduc la viata o identitate americana bazata pe comedie si ilustreaza in mod unic o intimitate intre umor si serios.

Eroismul lui Rourke a fost culoarea americana, care la scurt timp inainte de moartea sa accidentala din 1941, poetul William Carlos Williams ia numit-o „Mosesul nostru.” Publicatiile nationale au dat-o la lumina e, iar fotografia ei a facut parte din coperta celebrului Revizuirea literaturii. Referindu-se la razboiul mondial, criticul proeminent Lewis Mumford a descris-o pe Rourke drept model pentru „duritatea si curajul si increderea in sine care ne vor permite sa traim in zilele amenintatoare.”

Conducerea lui Rourke in cautarea tinerilor americani pentru un „trecut util” ne-a deschis o singura cale. Ei le redeschid inca o data, considerand printre gandurile lor fertile modalitati de a ne ajuta sa negociem o lume complicata si constient multiculturala.