Una dintre principalele griji ale parintilor este sa reuseasca sa-si determine copiii sa fie mai responsabili, mai ales cand acestia se afla la inceputul unei noi etape, cum este un an nou scolar sau o noua activitate in viata lor. Exista mai multe modalitati de a-i ajuta pe copii sa invete sa fie mai increzatori, mai competenti si mai responsabili pe masura ce se angajeaza intr-un alt an academic sau intr-o noua etapa.

O modalitate de a-i ajuta pe micuti sa dezvolte un sentiment de responsabilitate este sa-i lasi sa ia decizii pentru ei insisi; daca creati oportunitati pentru copilul dvs. de a-si face propriile alegeri, este mai putin probabil sa se certe cu dvs. atunci cand vine vorba de lucruri pe care nu le considera placute. De exemplu, in loc sa-i spuneti: „Pregateste-te pentru pat”, intrebati-l: „Vrei sa-ti speli dintii inainte sau sa iti pui pijamalele mai intai?”. Aceasta atitudine le da un sentiment de independenta si ii incurajeaza sa faca alegeri pentru ei insisi. Atunci cand e randul tau sa iei o decizie, probabil ca vei fi intampinat cu mai putina rezistenta.

Un al doilea mod de a construi increderea si competenta este sa lasi copiii sa inceapa sa faca unele dintre lucrurile pe care le faceti in mod normal pentru ei sau fara ei. Activitatea de gatit, de exemplu. Multi dintre noi facem singuri mancarea, pentru ca ne grabim sa luam cina, ca sa putem trece la o alta activitate. Permiterea copiilor sa participe la gatit trimite mesajul care atesta faptul ca noi credem ca sunt capabili sa faca lucrurile si singuri si acest lucru le da un sentiment de competenta. Daca aveti intentia de a-i lasa pe copii sa participe la treburile zilnice, le veti da sentimentul indeplinirii unor sarcini adulte – si veti petrece timp de calitate impreuna. De asemenea, aceasta atitudine demonstreaza ca sunteti dispus sa faceti treburi cu ei si asta le creste gradul de incredere in sine si bunastarea psihica si emotionala.

O a treia modalitate de a va incuraja copilul sa fie increzator si sa dezvolte valorile fundamentale este sa le cereti sfatul sau opinia cu privire la anumite aspecte. Acest lucru functioneaza bine cu adolescentii care doresc sa fie vazuti ca adulti de catre parintii lor. De asemenea, puteti sa le cereti parerea cu privire la un subiect incarcat cu valoare. De exemplu, intrebati cum cred ca o situatie sociala ar trebui tratata daca va simtiti increzatori ca vor da un raspuns adecvat. Solicitarea sfaturilor sau opiniei lor are doua avantaje: o singura fiinta care solicita cu adevarat opinia lor trimite mesajul ca recunoasteti ca sunt capabili sa faca alegeri inteligente, iar ideile lor au valoare, ceea ce contribuie la sporirea increderii. Celalalt beneficiu este ca solicitarea opiniei lor asupra unui subiect care le provoaca valorile contribuie la consolidarea moralei pozitive si la construirea disonantei cognitive.

Incercati sa permiteti copilului sa ia decizii, permitandu-i sa va ajute in treburile pe care le faceti in mod obisnuit fara ei si sa-i intrebati mai des opinia. Veti observa mai putina rezistenta si mai multa pace in casa, pe masura ce haosul cotidian isi face prezenta.