Dermatita din cauza scutecelor, nu arata intotdeauna la fel. Dar daca zona unde scutecul a fost amplasat este iritata si rosie, sansele sunt destul de mari sa aiba o dermatita din cauza scutecelor. Pielea bebelusului poate fi un pic umflata si calda la atingere.

Eruptiile cutanate pot fi foarte usoare – cateva pete rosii pe o zona restransa sau dimpotriva destul de extinse – ce se intind spre burta si coapsele bebelusului. Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa nu intrati in panica, confruntarea cu dermatita din cauza scutecelor face parte din ingrijirea copilului, mai ales in primul an de viata al copilului tau.

Cum a ajuns copilul meu sa aiba dermatita din cauza scutecelor?

Eruptiile cutanate pot fi cauzate de aproape orice, de la mancare noua pana la urina bebelusului. Mai jos avem cativa vinovati:

1. Umezeala. Chiar si cel mai absorbant scutec lasa urme de umezeala pe pielea delicata a bebelusului tau. Iar atunci cand urina copilului tau se amesteca cu bacteriile din “scaun” se formeaza amoniac ceea ce duce la o dermatita foarte “urata”. Desi un copil lasat intr-un scutec murdar prea mult timp are sanse foarte mari sa faca o dermatita, orice bebelus cu pielea sensibila poate avea mici eruptii cutanare, chiar daca parintii sau bona sunt sarguinciosi si schimba foarte des scutecele.

2. Frecarea cu scutecul sau sensibilitate la substantele chimice. Eruptiile cutanate ale bebelusului pot fi rezultatul frecarii scutecului de pielea sensibila a acestuia sau datorita sensibilitatii bebelusului la substantele chimice din parfumul scutecului de unica folosinta. Un alt factor ar putea fi lotiunea sau pudra pe care o folositi atunci cand schimbati scutecele copilului.

3. Alimentele noi. Este comun pentru bebelusi sa faca eruptii cutanate atunci cand le este introdusa in dieta mancarea solida sau un tip de mancare nou. Orice tip nou de mancare schimba compozitia “scaunului” ceea ce poate duce la o crestere a miscarii intestinelor bebelusului. Daca alaptati, pielea bebelusului ar putea reactiona la ceea ce mancati.

4. Infectie. Zona scutecului este calda si umeda – exact mediul in care bacteriile si drojdia de bere se dezvolta. Deci este foarte usor pentru o infectie bacteriana sau o drojdie de bere sa infloreasca acolo si sa provoace eruptii cutanate in special in crapaturile pielii.

In plus, bebelusii ce iau antibiotice sau mamele care alapteaza si iau antibiotice pot face infectii cu drojdie de bere datorita faptului ca antibioticele reduc numarul de bacterii sanatoase ce tin sub control drojdia de bere. Antibioticele pot cauza diaree ce poate duce la eruptii cutanate.

Candida este un tip de infectie orala a drojdiei de bere. Unii bebelusi ce au candida in gat, pot dezvolta si o infectie a drojdiei de bere in zona scutecelor.

Trebuie sa imi duc copilul la doctor din cauza unei eruptii cutanate?

Mai mult ca sigur nu este nevoie. Cu putina diligenta veti scapa in 3 -4 zile de aceasta fara a face o vizita la doctor. Duceti-va la doctor in cazul in care iritatatia arata ca o infectie ( cosuri pline de puroi, scurgeri sau raniu deschise). El poate prescrie un atibiotic oral sau local pentru bebelusul dvs.

Pentru o dermatita de scutec cauzata de o infectie a carui vinovat se face drojdia de bere doctorul va prescrie un medicament antifungic ce va fi folosit in zona scutecului. De asemenea sunati medicul in cazul in care bebelusul face febra sau eruptiile cutanate nu dispar dupa cateva zile de tratament acasa.