Este destul de neplacut ca dupa ce ati curatat intreaga casa si in sfarsit aveti un spatiu conform nevoilor dumneavoastra de ordine si prospetime sa va confruntati cu un miros urat venind chiar dinspre aspirator. Va intrebati poate cum o unealta destinata curateniei poate deveni,la randul ei, mirositoare si murdara?

De fapt unele dintre cele mai murdare zone din casa dumneavoastra se afla in interiorul electrocasnicelor destinate curateniei- concepute sa adune mizeria aceste au si ele nevoie de atentie, din cand in cand.

Pentru a evita orice neplaceri este bine sa urmati cativa pasi simpli si rapizi: in primul rand, daca aspiratorul dumneavoastra nu este conceput sa aspire lichiditati evitati sa il fortati in acea directie:  nu il folositi pentru a strange sucuri, apa si alte resturi alimentare sau bauturi, chiar si alimente deshidrate pot sa se impregneze in sacul aspiratorului sau in dispozitivul de colectare si va vor da batai de cap pe viitor.  Ramase blocate pe tubul de aspirare sau oriunde prin aspirator ele pot putrezi si veti avea surpiza sa va confruntati cu mirosuri nedorite si sa trebuiasca sa identificati sursa.

Ce  mai trebuie sa faceti este sa evitati sa aspirati suprafetele uleioase. Daca  ati varsat ulei sau grasime pe podea utilizati mai intai un degresant si abia dupa ce ati curatat puteti folosi si aspiratorul.

Concepute sa aspire medii uscate, aspiratoarele nu pot fi folosite pe covoare  sau tapiterii ude- exceptia o face desigur un aspirator cu spalare- care de altfel este si folosit folosit pentru a curata cu apa si detergent diverse suprafete sau cele cu splare si uscare, respectiv cu aburi. De aceea este foarte important, cand decideti sa va cumparati unaspirator sa analizati nevoile dumneavoastra de ordine si sa optati pentru varianta ideala. Electrocasnicele ce nu sunt destinate curatarii mediilor umede vor capata miros ne placut de mucegai si este mai bine sa evitati decat sa combateti astfel de situatii.

Importat este, atunci cand aveti un dispozitiv de aspirare prevazut cu sac pentru colectarea murdariei sa goliti si sa inlocuiti respectivul sac imediat ce acesta a fost umplut in proportie de ¾. In cazul celor fara sac sau tip canistra este indicat sa aruncati mizeria si sa curatati temeinic spatiul cel putin odata pe saptamana.

Atentie trebuie acordata si periilor- si acestea trebuiesc curatate – bacteriile se pot agata in parul si scamele stranse de perii asa ca este ideal sa le curatati temeinic cu apa si detergent apoi pulverizati o solutie antibacteriana si lasati sa se usuce. Daca nu aveti timp si dispozitie sa faceti acest lucru saptamanal, achizitionati un spray antibacterian si utilizati-l pe perii dupa ce ati folosit aspiratorul- pana la urmatoare utilizare el se va usca si nu veti avea probleme cu mirosurile.

Curatenia ne preocupa, in diverse grade, pe fiecare dintre noi- de ea tine uneori chiar si sanatatea noastra si in general confortul si starea noastra de spirit sunt influentate de aspectul mediului in care locuim. De acea, oferind minima atentie si un oarecare efort putem imbunatati simtitor calitatea traiului zilnic.