Este greu de crezut, dar in aceasta epoca in care aproape totul este posibil, este destul de dificil sa-ti faci parul sa creasca mai repede. Cresterea parului depinde foarte mult de genetica, dar si de produsele pe care le folosesti in rutina de ingrijire.

In medie, parul creste cu aproximativ o jumatate de cm intr-o luna. Dar parul nu creste neintrerupt: creste in cicluri. Intr-un anumit moment, aproximativ 85% din foliculi se afla in faza anagena (in crestere). Restul foliculilor se afla fie in faza catagen (tranzitorie) fie in faza telogen (odihna). Pentru anumiti indivizi norocosi, faza de crestere dureaza pana la sapte ani; pentru altii, doar doi. La sfarsitul acestei etape, firul cade, iar foliculul ramane inactiv si fara par pentru aproximativ trei luni. Dupa aceea, o radacina de par sfarseste, iar procesul de crestere incepe din nou. Daca parul tau nu trece niciodata de umeri, sunt sanse sa ai un ciclu anagen mai scurt decat alte persoane.

Daca proveniti dintr-o familie cu femei care semana cu Rapunzel, dar parul tau este total diferit, problema poate fi externa. Iata cativa factori (si modalitati de contracarare a acestora) de luat in considerare.

Taierea varfurilor

Se pare ca vechea zicala este partial adevarata: daca va taiati parul, acesta nu va creste mai mult, dar este mai probabil ca acesta sa isi atinga cel mai mare potential. De ce? Capetele sunt vulnerabile la despicare. Atunci cand nu taiati in mod regulat parul, firele de par se pot despica in dreptul arborilor si se pot rupe, chiar daca foliculii se afla inca in faza de crestere.

Extensiile

In timp, atat tipurile lipite cat si cele cusute in panglici stranse pot afecta foliculii, ii pot rani si pot incetini cresterea parului. Luati in considerare bucati temporare pentru a obtine un aspect mai lung daca parul se descompune usor.

Dieta

Parul este alcatuit din proteine fabricatte de enzime activate de fier. E important sa aveti o dieta echilibrata , deoarece foliculii de par cer multe substante nutritive pentru a functiona adecvat.

Stresul

Anxietatea va creste nivelul de cortizol al hormonului de stres. Acest lucru poate determina celulele nervoase sa elibereze substante chimice care, in cazul stresului cronic (care afecteaza obiceiurile de a manca si de dormit), pot schimba foliculii de la faza de crestere pana la faza de odihna.

Parul creste cel mai mult cand este sanatos. Luati in considerare acesti factori si invatati cum sa aveti grija de par, pentru a va putea bucura mult timp de o podoaba capilara demna de invidiat.