Scoate-l in aer liber.

Liderii pot fi reticenti sa vorbeasca despre sindromul impostorului, de teama de a nu manifesta slabiciune. Cu toate acestea, ei se ajuta pe ei insisi si pe colegii lor recunoscandu-l fara sa se bazeze pe el. Secretul este o parte din ceea ce confera sindromului impostorului puterea acestuia – scoaterea lui in aer liber ii slabeste stransoarea.

Separati fapte si sentimente.

Acest lucru se poate face cu exercitii care va vizualizeaza realizarile. Bouchard are clientii care noteaza realizarile pe o tabla, care, pentru ca sunt oameni impliniti, se completeaza rapid. Un important avertisment pe care Bouchard il adauga este „Fara ghete”. Unele rationalizeaza realizarile cu sintagma „dar daca am facut-o oricine poate.” Tanarul raspunde de acest sentiment, iar persoana de la care a auzit vorbea despre un doctorat. in astrofizica. Nici un „dar.

Reformuleaza-ti gandurile si limbajul.

Un aspect crucial al gandirii ca un neimpostor este interpretarea evenimentelor cu un sentiment de curiozitate, nu de teama. Poate cel mai faimos exemplu este citatul lui Edison despre descoperirea a doua mii de modalitati de a nu inventa becul.

„Frica si creativitatea nu sunt compatibile”, a declarat Bouchard. „Frica poate motiva pe termen scurt, dar nu si pe termen lung. Curiozitatea si minunea sunt motive mai bune pe termen lung. ”

Foloseste umorul.

Bouchard observa ca umorul este eficient pentru a-i ajuta pe clienti sa vada cerintele nerealiste pe care si le fac singuri. Autor, antreprenor si vorbitor Seth Godin, de asemenea, abordeaza aceasta abordare intr-un post recent pe blog, „Superman inca traieste pe Krypton; restul facem tot posibilul. ”

Aceasta notiune de a face tot posibilul, de a accepta ceea ce este si de a merge mai departe, care se afla in centrul filozofiei lui Bouchard. Adesea impartaseste un citat cu clientii profesorului de literatura american din secolul XX Joseph Campbell: „Cand cadeti … scufundati-va”.