Nebulizatorul sau aparat aerosoli te ajuta sa tratezi eficient bolile respiratorii, dar este foarte important sa le cureti si sa le dezinfectezi periodic, pentru a preveni aparitia infectiilor. In acest articol vei afla cum se intretine un nebulizator.

In primul rand, curatarea aparatului se face intr-un mediu curat, ferit de praf, departe de ferestrele deschise. Dupa fiecare tratament, recipientul in care ai turnat medicamentul lichid se clateste cu apa calda. Indeparteaza excesul de apa si lasa paharul sa se usuce.

Trebuie sa speli atat recipientul, cat si capatul bucal, capatul nazal sau masca nebulizatorului. Foloseste apa calda si un detergent delicat, clateste bine si lasa accesoriile sa se usuce de la sine. Tuburile compresorului nu trebuie curatate.

Odata la trei zile, dupa ce ai spalat accesoriile, dezinfecteaza nebulizatorul. Poti prepara propriul dezinfectant, amestecand o jumatate de cana de otet alb cu o cana si jumatate de apa, sau poti folosi o solutie recomandata de producator. Echipamentul medical trebuie scufundat in aceasta solutie, iar dupa ce ai lasat dezinfectantul sa actioneze timp de 20 de minute, clateste bine si pune aparatura la uscat, pe un prosop de bucatarie.

Nebulizatorul trebuie sa fie complet uscat atunci cand il impachetezi intr-o punga si il pui la locul sau. Cand nu il folosesti, acopera compresorul cu un prosop curat. Din cand in cand, sterge-l cu o carpa umeda si nu-l aseza niciodata pe jos.

Verifica filtrele conform indicatiilor din manualul de utilizare, pentru ca ele trebuie curatate sau inlocuite periodic. De asemenea, e bine sa ai cate un recipient si o masca sau un capat bucal de rezerva. Medicamentele se pastreaza intr-un loc uscat si racoros. Daca si-au schimbat culoarea ori s-au cristalizat, ele nu mai pot fi folosite si trebuie aruncate.

Atunci cand sunt folosite corect, aparatele medicale iti usureaza viata ajutandu-te sa te mentii sanatos, dar nu uita ca ele trebuie intretinute. Citeste manualul de utilizare si urmeaza sfaturile medicului tau, daca vrei sa duci o viata sanatoasa.