Obisnuinta de a conduce pe stanga, ca sens de mers, a fost introdus (in toata Europa) de catre Imperiul Roman si a durat pana in 1800 d. Cr..

Acest sistem a fost implementat pentru cavaleri, care mergand pe stanga aveau mana dreapta libera pentru a scoate sabia care se afla in teaca pe partea stanga, astfel fiind mai rapizi sa infrunte un evetual agresor. In trecut aproape toata lumea mergea pe partea stanga, fiind pozitia cea mai buna pentru a folosi sabia, fiind majoritatea dreptaci, se reducea astfel si posibilitatea de a lovi pe cei care vin din sensul opus. Rezulta mai usor si incalecarea din partea stanga, tot din motive de pozitionare a tecii. Aceasta practica a fost formalizata de catre Papa Bonifacio, care spuse tututor pelerinilor sa mearga pe partea stanga a strazii.

In anul 1773, odata cu multiplicarea cailor pe strazi, Guvernul Britanic a introdus “The General Highway s Act”, un cod stradal unde se recomanda condusul pe stanga. Acest cod a devenit lege in anul 1835 apartinand de “Highway Bill”.

Cum a fost introdusa conducerea pe dreapta? Pe la sfarsitul anilor ‘700 primii camionisti din Franta si America au inceput sa transporte produse agricole in vagoane mari trase de numerosi cai. Aceste vagoane nu aveau scaun pentru sofer, acestia asezandu-se pe ultimul cal pe stanga, avand astfel, bratul drept liber pentru a biciui caii si, bineinteles, vroiau ca cei care vin din sensul opus sa nu-i atinga rotile, reusind din pozitia sa sa vada acest lucru.