George Martin este un autor cu multe premii, avand un succes deosebit al saga Cantec de Gheata si Foc a fost numit rege prezent si din viitor al listei de bestsellere a New York Times. Este un autor sf cu mare succes printre fanii genului.

Exista si persoane care nu agreaza seria Cantec de Gheata si Foc pentru ca personajele au limnbaj prostesc, liniile povestii nu sunt duse pana la final si multe dintre personaje sfarsesc tragic. Intr-adevar lucrurile acestea se intampla: nu sunt duse la capat povestile, multe din personaje mor, insa toate acestea fac parte din fantezia gri si este ironic ca unii cititori se plang de lucrul asta.

E adevarat ca multe personaje au murit, dar e necesar sa luam in considerare anumite lucruri. Rob Stark nu a avut parte de un capitol propriu si moartea lui Eddard Stark a propulsat lupta in ceea ce a devenit cel de-al doilea volum. In ceea ce ii priveste pe toti membrii familiei Stark, personajele Arya, Sansa, Bran si Jon toti acestia sunt inca in viata. Catelyn Stark chiar s-a intors ca un ticalos dornic de razbunare si Jon a fost facut un conducator al Turnului de veghe al noptii. Saga Cantec de Gheata si Foc nu aduce in fata un personaj ca fiind cel mai important, insa membrii clanului Stark sunt aceia pe care cititorii ii iubesc foarte mult. Un lucru care de asemenea merita mentionat este faptul ca in viata de zi cu zi eroii nu sfarsesc tot timpul intr-un mod demn. Luptatorii mor cand calca pe mine anti-personalexplozive, presedintii de state sfarsesc rapusi de cancer, iar anumiti cantareti mor din cauza unor boli cu transmitere sexuala. A vedea un personaj din taramul numit Westeros murind prin faptul ca isi rupe gatul dupa ce a cazut de pe un pod este mai realist.

Personajele poseda un limbaj prostesc si fac lucruri neobisnuite pentru ca Gerorge Martin si-a bazat seria Cantec de Gheata si Foc pe un teren mult mai realist decat de exemplu scrierile lui Tolkien. Nu poti avea pretentia ca un luptator atunci cand este injunghiat de o sageata sa spuna cuvinte frumoase, ci va spune injuraturi in timp ce cade. Crima, hotia, violul fac parte din lumea reala fie ca vrem sa fim de acord sau nu, astfel ca este un razboi care se doreste a fi asemanator unuia real.

Liniile povestii nu au ajuns la capat deoarece seria Cantec de Gheata si Foc nu este completa. Anumiti cititori se plang de lucrul ca povestea nu merge mai departe, dar nu iau in considerare ceea ce s-a intamplat pana acum. Razboiul celor 5 domnitori s-a terminat cu decesul lui Robb Stark, Balon Greyjoy si Renly Baratheon si infrangerea domnitorului Stannis. Danaerys lucreaza ca sa devina imparateasa care viseaza, iar impotrivitorii ei i-au descoperit adevarul despre ea. Toate personajele parca vin mai aproape pentru a uni taramul Westeros la razboi sau izbavire.