Dupa IKEA care ne invadeaza casele, la H&M care danseaza in toata garderoba noastra, la filmele care inep sa ocupe un loc important in cinematografia de pretutindeni, Suedia are un moment de glorie. Cele 15 minute de celebritate, dupa cum spunea Andy Warhol, doar ca in cazul Suediei se pare ca timpul se dilata. La cel mai recent Fashion Week, Suedia a dat dovada de eleganta, simplitate si mai ales functionalitate. Hainele prezente erau functionale si mai mult decat atat, oricine si le putea permite. Daca ne gandim de unde a plecat moda, gasim in paginile istoriei ca moda e pentru mase. Trend-ul care intra in vigoare devine popular pentru ca este purtat de toata lumea si nu de un cerc aristocratic inchis.

Si in prezent este adevarat, doar ca designerii au ridicat din ce in ce mai mult stacheta din dorinta de a frapa, lansand excentricitati incredibil de scumpe si fara prea multa functionalitate in viata de zi cu zi. Linia Minimarket, lansata de trei surori: Jennifer, Pernilla si Sofie Elvestedt, este lejera, vaporoasa, avand anumite linii colturoase. Pana si extravaganta Lady Gaga este un client fidel al acestora. Accesoriile nu vor iesi niciodata din trend.

See by us a lansat o serie de ochelari colorati si cool, pe care n-ai mai vrea sa-i dai jos. Daca inainte, ochelarii pareau un impediment si un obiect pe care nu ai fi vrut sa-i porti, acum sunt cel mai la moda accesoriu. Noua linie de la H&M transpune inconfundabilul stil Stella McCartney – rochii moderne, lejere, arhitecturale si de cea mai buna calitate. Acestea sunt ceva mai scumpe decat preturile cu care ne-a obisnuit H&M-ul, dar nici pe departe atat de exagerate ca hainele unor alti designeri celebri.

Femeia suedeza stie sa se puna in valoare, sa-si evidentieze feminitatea, dar sa fie in acelasi timp si practica. Are un stil cool, lejer, dar care frapeaza prin naturalete si incredere de sine. Aerul nordic cu siguranta o ajuta, insa e un model care inspira.