Traim intr-o perioada in care lucrurile s-au schimbat si ne-am schimbat destul de repede. WAF-urile noastre (grijile, anxietatile si temerile) par a fi mult mai prezente, iar multi dintre noi experimentam ingrijorari si temeri cu care nu ne-am asteptat vreodata sa le prezentam. Poate ca, chiar in acest moment, creierul tau ar putea incerca sa-si dea seama ce se intampla.

Neocortexul nostru, sau cortexul prefrontal, este o parte a creierului nostru care ii place si are nevoie de informatii precise. Fara aceasta, experimentam incertitudinea … incertitudinea a ceea ce urmeaza, ce poate pastra viitorul si incertitudinea cat de lunga poate fi perturbata viata noastra „normala”. Atunci cand cortexul prefrontal sau partea „ganditoare” a creierului nostru nu pot parea sa inteleaga ceea ce este, atunci cand nu poate rezolva problemele pentru viitor, organismul va raspunde adesea cu panica, unde vom incepe apoi sa trecem in Portiunea „de alarma” a creierului nostru, numita amigdala.

Amygdala noastra este partea din creierul nostru care scaneaza o amenintare si va interpreta adesea o amenintare perceputa ca o amenintare reala, care ne poate arunca corpurile intr-o lupta, zbor, inghetare, activand sistemul nostru nervos simpatic. Amigdala ne poate inlocui cortexul sau „creierul ganditor”, motiv pentru care poate parea ca nu ne putem gandi iesirea din WAF-urile noastre.