Te protejeaza. De asemenea, ii protejeaza pe ceilalti. Multi oameni sunt asimptomatici sau nu sunt inca simptomatici. Daca o persoana se afla in jurul unei persoane asimptomatice infectate cu COVID-19 si respira particule virale, persoana respectiva se poate imbolnavi si infecta pe altii. Este dificil de prezis cate persoane poate infecta un pacient cu COVID-19 pozitiv. Unii oameni par a fi „superraspanditori”, care sunt oameni care infecteaza mai multi oameni intr-un timp mai mic decat media persoanei infectate.

Mastile functioneaza pentru incetinirea raspandirii COVID-19?

Exista mai multe studii care arata ca purtarea unei masti a incetinit raspandirea COVID-19. Un studiu a analizat tarile in care purtarea unei masti este norma culturala si a comparat-o cu tarile care rezista la purtarea mastilor. Tarile in care purtarea mastii este mai acceptabila din punct de vedere social au avut rate mai mici de raspandire a COVID-19.
Privind local aici, in SUA, un alt studiu a aratat ca rata COVID-19 a scazut rapid dupa ce statele au facut obligatorii mastile.

Exista, de asemenea, mai multe rapoarte de caz despre modul in care COVID-19 s-a raspandit de la un operator de transport la alte persoane. In raportul de caz dupa raportul de caz, daca persoana infectata cu COVID-19 purta o masca, transportatorul nu a imprastiat-o oamenilor din jurul sau, nici macar in spatii inchise, cum ar fi intr-un zbor de avion international.