Anul acesta sunt preconizate cateva schimbari in mediul european, insa cel mai important eveniment va fi reprezentat de referendumul din Marea Britanie. Prin intermediul acestuia, populatia va avea ocazia de a vota in mod afirmativ sau negativ pentru ramanerea tarii lor in Uniunea Europeana. Pentru o persoana care doreste sa efectueze investitii in momentul de fata, ponderea riscurilor o egaleaza pe cea a oportunitatilor.

David Cameron, premierul Marii Britanii, este persoana care trebuie sa fie gata pentru eventul politic preconizat in luna iunie a acestui an, data nefiind inca stabilita cu exactitate. Cert este ca, la momentul respectiv, fiecare cetatean al Angliei va trebui sa isi spuna propria opinie in privinta parasirii Uniunii Europene, decizie care trebuie sa fie luata cu multa responsabilitate.

Cu toate acestea, specialistii economici sunt de parere ca intreg referendumul este doar o strategie tipica marilor puteri care vor sa isi sporeasca influenta la nivel european. Avand consecinte dezavantajoase pentru fiecare dintre cele doua parti angrenate, respectiv Uniunea Europeana si Marea Britanie, este foarte putin probabil ca referendumul sa fie ceva mai mult decat o unealta a segmentului politic.

Urmarind cu atentie sectiunea curs mediu putem observa faptul ca, in ultimul timp, euro si lira sterlina au devenit monede sensibile care par a cunoaste o constanta panta descendenta. Asadar, principalul scop al acestui referendum este acela de a crea o pozitie financiara cat mai buna pentru moneda nationala a Angliei, dar si de a spori gradul de influenta pe care tara il va avea in Europa de acum incolo.

In plus, oamenii care poseda cunostintele in mediul politic si economic sunt de parere ca Marea Britanie urmareste sa gaseasca o cale de legitimizare a propriilor norme la nivel european, fapt care ar conduce la un sentiment mult mai puternic de „integrare”. Fara doar si poate, toate evenimentele politice de aceasta natura din trecut par a urma acelasi tipar, un exemplu elocvent fiind reprezentat de obtinerea actului de independenta de catre Scotia, o dorinta omogena care nu a mai fost pusa in practica din diferite motive economice, negative pentru ambele parti.

Cateva lucruri sunt certe in plan economic. In momentul in care se organizeaza un astfel de referendum sunt asteptate ambele concluzii, iar acest lucru se va materializa printr-o depreciere semnificativa pe care o putem vedea cu ochiul liber inca din momentul actual. Cursul euro ofera semnale de alarma de ceva vreme, lucru pe care a inceput sa il faca si graficul evolutiv al lirei sterline.

Da, eventualitatea unui „Brexit” – termenul folosit pentru a determina posibilitatea ca Marea Britanie sa paraseasca zona euro – isi lasa puternic amprenta asupra celor doua monede. De aici inainte, doua variante sunt posibile: fie Anglia isi pastreaza statutul de membru al Uniunii Europene, ceea ce inseamna ca vor fi „sterse cu buretele” toate aceste oscilatii negative inregistrate de lira sterlina si de euro, fie ea paraseste Uniunea Europeana si lira va ajunge sa fie cotata cu mult sub nivelul dolarului – moneda de referinta la nivel international.

Indiferent de deznodamant, un lucru este clar ca lumina zilei. In preajma referendumului, lira si moneda europeana se vor deprecia in raport cu dolarul, ceea ce poate constitui un avantaj pentru investitorii pregatiti si speculanti. Asadar, asteptam cu nerabdare decizia anului 2016.