Iti amintesti cand purtarea unei masti era asociata cu Batman, Spiderman si Incredibilii? Ei bine, s-ar putea sa simtim ca traim intr-un univers alternativ sau in Gotham City, dar cu totii putem salva vieti daca purtam o masca faciala. Recent, a devenit obligatoriu sa purtati o masca in orice loc public. Este de inteles o anumita confuzie cu privire la ce tip de masca sa poarte, de ce s-au schimbat regulile si daca purtarea mastii opreste cu adevarat raspandirea COVID-19. Iata cateva fapte.

Care sunt diferitele tipuri de masti?

In general, exista trei tipuri principale de masti: aparate respiratorii N95, masti de hartie / medicale si masti de panza.
Mastile N95 sunt utilizate in medicina si in alte locuri pentru a filtra particulele foarte mici. Adesea particulele filtrate pot provoca infectii sau cancer, astfel incat N95 sunt utilizate pentru a preveni un om de a le inhala. Acestea sunt denumite pentru ca pot filtra 95% din particulele foarte mici (0,3 microni). Acest tip de masca trebuie „testat”, ceea ce inseamna ca o persoana isi pune un N95 si apoi trece printr-un proces de screening specific pentru a se asigura ca particulele corespunzatoare sunt filtrate. Un test tipic de potrivire face asa ceva: O persoana isi pune un N95 si apoi pune o capota completa (ganditi-va la o capota de apicultor, dar realizata in intregime din plastic) deasupra capului. O a doua persoana pulverizeaza apoi o substanta chimica in interiorul hotei. Daca persoana care poarta N95 poate mirosi sau gusta spray-ul, atunci nu reuseste testul de potrivire si are nevoie de o dimensiune N95 diferita. In acest moment, N95 nu sunt recomandate publicului larg si sunt rezervate pentru profesionistii din domeniul sanatatii care au grija de pacientii cu COVID-19. Inainte de COVID-19, profesionistii din domeniul sanatatii purtau, in general, N95 doar in situatii specifice, deci nu era nevoie de un stoc mare. Din cauza COVID-19, exista o penurie. Aceasta face parte din motivul pentru care publicului larg i s-a spus sa nu poarte o masca in stadiile incipiente ale pandemiei. Oficialii credeau ca daca publicul larg ar purta N95, atunci lucratorii din prima linie nu vor avea suficient din cauza ofertei reduse. N95-urile sunt menite sa fie utilizate o singura data si apoi aruncate.