Visele sunt de departe unele dintre cele mai complexe experiente pe care le poate incerca o persoana, deoarece sunt capabile sa genereze stari cu totul neasteptate. Fie ca ne gandim la simbolurile ciudate care survin intamplator in mintea noastra pe parcursul orelor de somn, la asa – numitele „premonitii” de cincisprezece minute sau la dorintele care devin realitate doar in timpul visului, planul oniric ramane o arie complexa a constiintei umane pe care nu o vom putea descifra vreodata in totalitate. Majoritatea persoanelor interesate de acest domeniu cunosc faptul ca exista o anumita corelatie intre evenimentele din timpul zilei si modul in care se reflecta ele in vis, insa in ultimul timp s-au efectuat mai multe cercetari de catre psihologi si specialisti, rezultatul fiind anumite descoperiri uimitoare legate de modul in care functioneaza organismul nostru in timpul visului.

O prima remarca interesanta, dar si o modalitate creativa prin intermediul careia poti ajunge sa deosebesti visul de realitate este incercarea de a citi in timp ce visezi. Nu se stie cu exactitate daca acest mit nu a fost incalcat de-a lungul timpului de vreo persoana, insa majoritatea oamenilor nu reusesc sa citeasca in timpul visului. Urmatoarea descoperire este relevanta pentru ca demonstreaza faptul ca ideile ingenioase apar mult mai des in timpul somnului. De-a lungul timpului visele au reprezentat izvorul multor descoperiri stiintifice importante, dintre care se merita sa o amintim cel putin pe cea care ne influenteaza in societatea actuala: creearea motorului de cautare Google, inventie ce poarta semnatura lui Larry Page. Ei bine, acesta sustine faptul ca ideea sa a luat nastere in timpul unui vis si nu este singurul, alte descoperiri importante fiind masina de cusut, atribuita lui Elias Howe si complexul tabel periodic, definit de savantul de origine rusa Mendeleev.

Probabil nu v-ati fi asteptat ca intelectul dumneavoastra sa cunoasca un maxim in timpul somnului, majoritatea cartilor de specialitate declarand de-a lungul timpului faptul ca activitatea cerebrala scade in timpul somnului. Ei bine, mitul a fost inlaturat si aparent creierul nostru ruleaza cu un potential sporit in timpul orelor prelungite de somn, iar din aceasta cauza ne putem trezi adesea cu un sentiment pregnant de oboseala. Nu degeaba exista o sumedenie de tehnici care se raporteaza la artificii de interpretare vise, pentru ca se presupune faptul ca in timpul somnului ne putem lamuri anumite dileme si avem ocazia sa identificam solutii optime pentru problemele care ne macina in planul realitatii. Da, toti oamenii viseaza. Din fericire pentru persoanele care se considerau ghinioniste si din nefericire pentru cele care credeau cu ardoare ca beneficiaza de un privilegiu rar, toata lumea viseaza.

Diferenta se raporteaza la frecventa viselor si la procentajul de informatii pe care reusim sa ni le aducem aminte ulterior. Chiar si persoanele nevazatoare din nastere viseaza, insa planul lor oniric implica diverse alte simturi care ajuta la receptionarea stimulilor. Ultimele detalii care au atras atentia specialistilor sunt trei idei generaliste asupra viselor, care de-a lungul timpului au fost invaluite intr-o aura de mister. Spre exemplu, stiati ca in vise apar doar fetele oamenilor pe care i-ati vazut cel putin o data in viata?! Probabil ca nu, insa aceasta nu este singura nelamurire rezolvata. Un procent destul de scazut, de aproximativ 12% dintre indivizi reusesc sa viseze doar in nonculori. Nu se cunoaste insa cauza pentru care visele reflecta exclusiv imagini in alb si negru, dar nici motivul pentru care majoritatea viselor au o tematica negativa. Aparent suntem mult mai expusi in timpul somnului catre sentimente de tristete, indignare si frica.