Un ascensor sau un lift, cum mai este denumit, este un tip de transport vertical care muta oamenii sau diferite obiecte intre etajele unei constructii. Ascensoarele functioneaza in general cu ajutorul unor motoare electrice, care fie conduc cabluri de tractiune sau sisteme de contragreutate, fie pompeaza lichide hidraulice pentru a ridica pistoane cilindrice.

Ascensoarele hidraulice folosesc principiile hidraulicii (in sensul puterii hidraulice) pentru a presuriza pistoane care sa ridice sau sa coboare masinaria. In special datorita legilor pentru accesul persoanelor cu dizabilitati, ascensoarele sunt de cele mai multe ori o cerinta legala in cladirile cu mai multe niveluri, mai ales acolo unde rampele de acces nu pot fi folosite.

Usile ascensorului ii protejeaza de a cadea in casa liftului pe cei care il folosesc. Cea mai folosita configuratie este cea cu doua usi care se unesc pe centru si se dechid in lateral. In cazul configuratiilor mai putin costisitoare se foloseste o singura usa care se “tranteste” si care se deschide in exterior fie pe partea dreapta, fie pe partea stanga. Unele ascensoare au ambele configuratii – pe interiorul cabinei, doua usi glisante care se unesc pe centru dar si o usa “trantitoare” pe exterior.

Tot ce tine de ascensoare – trolii ascensor, in general piese ascensoare, putem spune ca sunt informatii la care multi dintre noi nu acorda atentie, dar fac parte din viata noastra zi de zi, pentru noi cei care ne desfasuram viata la un alt nivel. La propriu.