Poate o pastila de zahar sa inlature durerea cum face un anti-inflamator? Poate un agent fara efect sa amelioreze simptomele unui pacient? Raspunsul la aceste intrebari e in efectul placebo. Mecanismul de actiune a efectului placebo e compus din multi factori si fiecare factor in parte are o importanta mai mare sau mai mica, in functie de: pacient si context. Chiar si reactia aceluias pacient poate varia in momente diferite. O asociatie pentru apararea consumatorilor a publicat un ghid despre acest fenomen surprinzator.

Care este mecanismul efectului placebo si de ce ne poate face sa ne simtim mai bine? Orice substanta administrata pentru a vindeca un simptom are efecte specifice si nespecifice, adica provoaca o ameliorare a conditiilor generale. aceasta explica de ce, prin administrare (injectie sau pastila), culoare, dimensiuni si chiar marca, pretul unui medicament influenteaza asupra eficacitatii percepute. Totusi e adevarat ca efectul sau se simte mai mult in afectiuni de origine psiho-somatica, cum ar fi anxietate, depresie sau colon iritat; ameliorari se inregistreaza si la pacienti bolnavi de artrita reumatica, osteo-artrita, hipertensiune, ulcer, angina pectoris. Raspunsul pacientului la placebo e puternic influentat de doua elemente: aspectativa si conditionare; e important ce rezultat astepta pacientul de la tratament, dar si ce a experimentat in trecut. Daca pacientul e increzator si precedentul tratament a avut rezultat pozitiv, raspunsul la placebo va avea sanse mult mai mari de a fi bun.

Relatia cu medicul e componenta ce joaca un rol important in eficacitatea placebo. Daca in administrarea unui medicament e un medic de incredere, care imi explica de ce imi face bine si imi da vesti in ce priveste mersul tratamentului, e foarte probabil ca placebo sa aiba un efect pozitiv.

In ceea ce priveste contextul, un tratament facut in spital, locul in care bolnavul se simte inconjurat de persoane competente, functioneaza mai bine decat un tratament facut in casa. La fel cum un mediu primitor si prietenos ne vindeca mai usor decat unul rece si anonim. Studii au demonstrat ca pacientii care aveau fereastra spre verdeata se recuperau mult mai repede decat cei ce aveau fereastra spre parcare.