Fosta capitala a Romaniei intre 1565 si 1859, si actuala capitala a Moldovei, orasul Iasi este un monument de istorie care isi asteapta turistii, atat romani cat si straini, pentru o lectie a unei istorii de peste 500 ani, evocata de un numar impresionant de biserici ortodoxe (stiati ca Iasiul este unul dintre putinele orase ortodoxe din lume care adaposteste aproape 100 de biserici?), manastiri, muzee si monumente arhitecturale unice.

Orasul celor 7 coline, Iasiul este astazi unul dintre cele mai mari centre economice, politice si culturale din Romania. Situat in partea de nord-est a Romaniei, timp de cateva secole, Iasiul a fost un major punct de trecere pentru rutele comerciale care legau Polonia, Ungaria, Rusia si Constantinopole.

Adapostind cinci universitati de renume din Romania, Iasiul a fost dintotdeauna un important centru cultural, mandrindu-se cu publicarea primului ziar in limba romana din Moldova (Albina Romaneasca) si cu fondarea primei universitati din Romania (Universitatea Alexandru Ioan Cuza – 1860).

De-a lungul secolelor, Platoul de Aur a reprezentat nucleul in jurul caruia s-a dezvoltat intreg orasul. Incadrat de Palatul Culturii (stilul neogotic) la un capat si de Piata Unirii la celalalt capat, Platoul de Aur este casa a numeroase biserici si palate domnesti, asezate de-a lungul bulevardului Stefan cel Mare si Sfant care traverseaza centrul Iasiului. Aici sunt localizate majoritatea bisericilor din oras, printre care si cea mai veche, Biserica Sfantul Nicolae Domnesc, datand de pe vremea lui Stefan cel Mare si declarata monument istoric in anul 2004.  I

nsa cele mai impresionante biserici din Iasi, atat prin marime cat si prin arhitectura, sunt fara indoiala bisericile ridicate in sec. 17, precum Catedrala Metropolitana Sfanta Paraschiva construita in stilul renascentist italian (stiati ca in clopotnita din partea de nord-est, catedrala inca utilizeaza unul din clopotele originale?) si biserica Trei Ierarhi ridicata de Vasile Lupu si care apare in toate ghidurile de turism ca un punct de atractie ce nu trebuie ratat.

Palatul Rozoveanu, Filarmonica Moldova, Teatrul National Vasile Alecsandri, Hotelul Traian (locul secret de rendez-vous dintre Greta Garbo si John Gilbert), Vechea Universitate, sunt doar cateva motive pentru care Iasiul a fost si este o atractie turistica care cu siguranta isi va pune amprenta intr-un mod remarcabil pe fiecare dintre turistii care pasesc pe acest taram al unei istorii inca vii.