Doresti sa cumperi un aragaz nou sau sa il inlocuiesti pe cel vechi si nu stii daca sa alegi unul pe gaz sau unul electric? Aceasta decizie nu trebuie luata in graba. Fiecare varianta are avantajele si dezavantajele sale si trebuie sa te gandesti la multe aspecte: la spatiul din bucataria ta, la ce fel de bucatar esti si implicit la cat de des vei folosi aragazul etc. De asemenea, si bugetul de care dispui este foarte important in aceasta ecuatie.

Aragazul pe gaz sau aragazul electric: care este mai eficient din punct de vedere energetic?

Alegerea pe care o vei lua va fi preponderent influentata de experienta anterioara pe care ai avut-o cu aragazurile pe care le-ai detinut, precum si pe propriile tale preferinte in ale gatitului. Daca vei opta pentru un aragaz electric bun pentru reducerea costurilor de consum, vei folosi in general mai putine unitati de energie, dar, datorita faptului ca electricitatea costa mai mult decat gazul, pe termen lung, costurile pentru tine vor fi mai mari. De exemplu, daca iti folosesti aragazul de aproximativ cinci ori pe saptamana, vei plati anual pentru asta aproximativ de vreo doua ori mai mult daca folosesti un aragaz electric in detrimentul unuia pe gaz. Cand vine vorba de cumpararea propriu-zisa, majoritatea modelelor de aragaze pe gaz sunt de asemenea putin mai ieftine decat cele electrice.

Diferentele dintre un aragaz electric si unul pe gaz: avantaje si dezavantaje

Bineinteles, nu totul se rezuma la cost. Atat aragazurile pe gaz, cat si cele electrice, au avantajele si dezvantajele lor cand vine vorba de gatit si de preparat mancarea.

Iata care sunt principalele diferente intre un aragaz pe gaz si unul electric!

In privinta aragazurilor pe gaz, plita poate fi controlata instant in privinta caldurii pe care o emana, dar este destul de greu de curatat. Plitele aragazurilor electrice incalzesc mai repede mancarea si sunt mai usor de curatat. In cazul cuptorului unui aragaz ieftin pe gaz, acesta este mai usor de intretinut energetic, dar nu distribuie caldura atat de bine. In schimb, un aragaz electric va distribui caldura mai uniform in cuptor, insa este mai scump de intretinut.

Avantajele aragazurilor pe gaz

In cazul aragazurilor pe gaz, plitele tind sa fie bune in privinta procesului de fierbere, oferind bucatarului controlul imediat asupra caldurii si a distributiei acesteia si conducand automat la o gatire rapida. De asemenea, este mai ieftin sa intretii un astfel de aragaz, deoarece, asa cum am amintit mai sus, gazul este mai ieftin decat electricitatea.

Avantajele aragazurilor electrice

Unul dintre principalele avantaje ale achizitionarii unui aragaz electric este faptul ca acesta ofera o distributie mai uniforma a caldurii in privinta cuptorului. In acest sens, poti gati friptura si alte preparate cu usurinta. De asemenea, aceste cuptoare electrice sunt in general multifunctionale. De exemplu, poti gati folosindu-te simultan de mai multe functii.

Plitele aragazurilor electrice sunt mult mai usor de curatat decat cele ale aragazurilor pe gaz. In cele din urma, decizia iti apartine si nu trebuie luata in graba.