Pentru ca gradinile japoneze au rolul de a aduce armonia in sufletele tuturor este important ca la alegerea plantelor sa predomine verdele. Aceasta culoare are efect calmant asupra psihicului uman, asa ca este normal ca ea sa predomine in aceste gradini. Florile salbatice sunt doar elemente si pete de culoare intr-o gradina japoneza, ele nu sunt predominante pentru a nu rupe armonia culorii verzi.

Elementele decorative permise in gradina japoneza sunt muschiul, pinul, artarul si ciresul. Nimic nu este mai frumos decat un cires decorativ care infloreste primavara aducand o prospetime acestei gradini.

Cum gradinile japoneze pun accent mare pe miscare, fluiditate, ele contin apa. Apa este un element important in viata, de aceea ea trebuie sa apara si in gradina ca element. Ele pot aparea sub forma de iaz sau cascade. Un iaz cu pesti nu numai ca aduce pace si liniste dar si bunastare in gandirea japoneza.

Pentru ca gradinile japoneze imita natura este important ca elementele ei sa aiba forma cat mai naturala si rotunda. Nu sunt acceptate elemente colturoase, natura lucreaza in mare parte cu elemente rotunde formate prin interactiunea elementelor.

Pentru ca rolul gradinii este sa ne incante, este important sa avem o cale de acces prin care sa ne putem plimba pentru a ne oferi cea mai buna priveliste. Plimbarea intr-o gradina japoneza trebuie sa fie un eveniment de fiecare data, plimbandu-ne ni se reveleaza elementele treptat. La constructia gradinii trebuie sa tinem cont de ce dorim sa vedem prima data si care va fi elementul principal unde putem sa ne oprim la sfarsitul drumului pentru o ultima meditatie despre frumusetea vietii.