In aceste exercitii, ne concentram pe ceea ce se intampla in corpul nostru sau in mediul nostru imediat, in loc sa ramanem blocati in spirala descendenta a gandurilor noastre.

Exercitiul meu preferat de legare la pamant se numeste 5, 4, 3, 2, 1 unde folosim toate cele 5 simturi pentru a pune la sol. De exemplu, voi numi:

5 Lucruri pe care le vad in mediul meu din jurul meu (scaunul meu de birou, biblioteca, pahar cu apa, capsator, ecranul computerului)

4 Lucrurile pe care le simt (parul meu, spatele impingand ferm pe scaunul meu, picioarele plantate pe pamant, canapeaua pe care stau)

3 Lucruri pe care le aud (copiii mei in fundal, degetele tastandu-le la tastele computerului si masina de sunet din biroul meu)

2 Lucruri pe care le miros (lumanarea mea cu lamaie, sapunul cu care m-am spalat cu mainile)

1 Lucruri pe care le gust (menta cu piper in gura). Daca nu aveti acces la gust, puteti spune 1 mantra calmanta, cum ar fi „Doar respirati” sau „Nicio senzatie nu este finala”.

Imagini ghidate sau meditatie ghidata.
Putem folosi din nou cele cinci simturi pentru a descrie un loc care reprezinta linistea, calmul, pacea. Putem descrie ceea ce vedem, auzim, simtim, mirosim si gustam. Ne putem imagina pe noi insine langa plaja sau intr-o padure, chiar am un client care se descrie in spatiu.

Se calmeaza prin temperatura.
Faceti un dus fierbinte sau baie fierbinte, tineti gheata scurt in mana sau folositi o placa de incalzire.