Un imprumut oferit de un amanet auto este un imprumut in care vehiculul debitorului este folosit ca garantie impotriva datoriei. Valoarea imprumutului depinde de valoarea vehiculului si este de obicei limitata la aproximativ 50% din valoarea vehiculului. Ratele dobanzilor sunt, de obicei, mult mai mari decat cele ale imprumuturilor bancare traditionale, adesea intre 300% si 400% si, uneori, pana la 650%.

Debitorul trebuie sa detina autovehiculul si sa poata prezenta creditorului un act doveditor. Alte documente solicitate de un amanet auto includ, de obicei, valabilitatea cartii de identitate, inregistrarea curenta a vehiculului, dovada asigurarii, dovada rezidentei si dovada venitului. Unii creditori au de asemenea nevoie de chei pentru vehicul sau chiar de un dispozitiv de urmarire GPS care urmeaza sa fie instalat.

Oamenii cauta credite pentru masina atunci cand au nevoie urgenta de bani si cred ca optiunile lor de a ii obtine sunt limitate. Creditele pentru automobile sunt foarte costisitoare in comparatie cu alte tipuri de imprumuturi. Un imprumut de 1.000 $ cu dobanda lunara de 25% va ajunge la 1.250 $ in 30 de zile (plus orice alte taxe percepute de creditor). Cei care nu pot rambursa imprumutul isi pierd masina.

De aceea, potentialii debitori ar trebui sa analizeze alternativele inainte de a alege un astfel de imprumut.

Exista si alte optiuni de investigat?

1. Imprumut bancar pe termen scurt

Inainte de a se angaja la o rata a dobanzii de trei cifre pe un imprumut, imprumutatul ar trebui sa epuizeze optiunile traditionale. Un imprumutat cu un vehicul si un loc de munca ar trebui sa se aplice mai intai la o banca.

2. Card de credit in avans

Avansurile de numerar sunt costisitoare, insa ratele dobanzilor nu ating trei cifre. Un imprumutat care detine o certitudine rezonabila a capacitatii sale de a rambursa imprumutul in termen de cateva saptamani (perioada de rambursare obisnuita pentru un imprumut de titlu) si un card de credit cu credit disponibil poate avea acces la fonduri pentru costuri mult mai mici.
Orice avans in numerar ar trebui sa fie luat cu un angajament ferm fata de un plan de rambursare pe termen scurt.

3. Imprumut finantat de investitori

Un astfel de imprumut este finantat de investitori, nu de o banca, deci ratele de aprobare sunt mult mai mari decat cele pentru creditele bancare. Chiar si pentru debitorii cu imprumuturi mici, ratele se ridica la aproximativ 30% anual (plus comisioane de pana la 5% din suma creditului). Suma minima a imprumutului poate fi mai mare decat suma minima a imprumutului de masina, deci exista riscul de a imprumuta mai mult decat este necesar (dar plata anticipata este permisa fara penalitati).

4. Imprumuturi de la prieteni sau familie

Prietenii si familia ar putea fi dispusi si capabili sa ajute cu bani in caz de urgenta. In cazul in care un cadou nu este adecvat sau posibil, imprumutul poate fi tratat la fel ca orice altul, cu o rata a dobanzii, un plan de rambursare si un acord semnat care face totul transparent. De fapt, imprumutatul poate oferi vehiculul ca garantie daca face creditorul sa se simta mai confortabil in oferirea imprumutului. Diferenta majora este ca rata dobanzii nu ar trebui sa fie in 3 cifre. Poate fi o rata modesta, de o singura cifra, sau chiar zero.

5. Un job suplimentar cu jumatate de norma

Daca este posibil, imprumutatul poate cauta un job suplimentar pentru a castiga banii necesari. Unii oameni sunt destul de creativi in gasirea de oportunitati de a genera bani. Singura cerinta este efortul. Nici o slujba nu va fi gasita de persoana care nu o cauta si intreaba in jur.

Creditele sunt considerate de multi din industria financiara drept „imprumuturi ruinatoare”, deoarece sunt exorbitant de costisitoare si tintesc cele mai scazute grupuri demografice – persoanele care au cele mai limitate resurse financiare si isi pot permite cel mai putin sa plateasca costurile ridicate.

Alte alternative doua alternative poti gasi aici, respectiv Negocierile cu creditorii & Ajutorul serviciilor sociale sau al centrelor de caritate.