Folosit de catre majoritatea romanilor, cuptorul cu microunde este util pentru momentele in care se doreste decongelarea rapida a alimentelor, incalzirea fara prea mult efort a preparatelor pretentioase, dar si pregatirea unor gustari,  asa cum este popcorn-ul. Toate aceste utilizari transforma cuptorul cu microunde intr-un must – have in bucataria gospodinelor, insa doar daca el este ales dupa principiile corecte. Care sunt acestea? Noi ti le vom dezvalui in randurile care urmeaza.

Designul & dimensiunea. Le-am cuplat intr-un singur criteriu pentru ca aceste doua caracteristici sunt interdependente. In primul rand, vorbim despre un echipament electrocasnic care trebuie sa se potriveasca in cele mai mici detalii cu bucataria dumneavoastra, adica trebuie sa poata fi accesorizat facil cu mobilierul pe care il aveti sau pe care intentionati sa il cumparati. Gama coloristica este permisiva la acest nivel, fiecare persoana avand de ales in beige, negru, alb sau gri. Nu doar culoarea poate fi aleasa dupa bunul vostru plac, ci si finisajul. Mat sau lucios sunt cele doua variante care va pot face cu ochiul. Din perspectiva dimensiunii, cuptorul poate fi destul de compact, achizitionat strict pentru nevoile unei familii de trei, patru membri, ori un model a carui capacitate ajunge la 50 L.

Incadrarea acestuia in mobilier. Pentru ca am deschis ghidul cu dimensiunea si designul cuptorului, se cuvine sa discutam si despre necesitatea unui cuptop incorporabil. Daca optati pentru un echipament de mici dimensiuni, mai mult ca sigur el nu trebuie sa fie incorporabil. Insa, in momentul in care doriti sa investiti intr-un cuptor cu microunde ultra – performant, prevazut cu numeroase functii adjuvante, atunci se merita sa alegeti o versiune incorporabila a acestuia. Nu de alta, insa s-ar putea ca designul lui amplu sa va ocupe prea mult spatiu.

Producatorul ofera service si garantie. Aici lucrurile sunt destul de simple. Cu cat producatorul este unul mai titrat in industria electrocasnicelor, cu atat el isi va respecta notorietatea prin serviciile pe care le ofera clientului. Spre exemplu, este mult mai avantajos sa mizati pe service-ul autorizat al producatorului respectiv decat sa ajungeti i  situatia de a solicita ajutorul altei echipe de reparatii cuptoare cu microunde, asta pentru ca oricat de profesionisti si bun mesteri ar fi cei in cauza, tot nu cunosc mai bine echipamentele decat cei din spatele brandului. Samsung, Philips, LG, Daewoo, Beko sau Bosch.

Functiile cuptorului. Un criteriu esential pentru persoanele care doresc sa foloseasca echipamentul pentru a-si usura munca in bucatarie. „Uneltele” performante ale momentului prezinta functii dintre cele mai variate, asa cum ar fi functia de grill, cea care ajuta la gatirea in profunzime a alimentelor in crusta sau functia de rotisor. Pentru o persoana care petrece foarte mult timp in bucatarie, cuptoarele din gama de top reprezinta solutii mai mult decat viabile. Si, chiar daca notiunea de cuptor cu microunde este intotdeauna asimilata cu cea de mancare nesanatoasa, dumneavoastra ar trebui sa stiti ca modelele performante va ofera si functia de gatit la aburi.

Pretul. Ultimul aspect care v-ar putea interesa este pretul, asta pentru ca fiecare brand in parte infatiseaza propria sa gama de tarife. Sfatul principal este acela de a va stabili un buget de la bun inceput, evitand sa urmariti produsele care nu corespund resurselor disponibile.