Repararea autovehiculelor este un procedeu personalizat in functie de activitatea fiecarui service auto in parte, echipa de specialisti fiind cea care decide daca este necesara inlocuirea piesei defecte cu una noua, sau daca se poate miza pe una reconditionata. Desi in mentalitatea generala este implementata ideea ca utilizarea unei componente second hand nu se dovedeste la fel de eficienta si durabila precum optiunea pentru o piesa noua, deseori pentru proprietarii autoturismelor cu mai mult de zece ani vechime se poate dovedi mai rentabila folosirea unor piese reconditionate.

Pretul acestor componente este cu aproximativ 40% mai mic, chiar daca standardele calitative si certificatul de garantie sunt identice cu specificatiile oferite de o piesa proaspat achizitionata. Fiecare brand renumit in acest domeniu incearca sa aduca in prim plan o maniera organizatorica prin care sa stabileasca o serie de norme calitative, care sa fie uniform respectate de toate celelalte companii care se ocupa de fabricarea si reconditionarea piselor auto. La nivel global nu sunt stabilite deocamdata aceste standarde, insa fiecare companie ce se respecta se asigura de faptul ca aduce in fata clientilor exclusiv articole calitative, care sa imbunatateasca functionalitatea vehiculelor industriale sau personale.

Deteriorarea autoturismelor are multiple cauze, dintre care se evidentiaza accidentele rutiere grave sau superficiale sau expunerea prelungita a masinilor la actiunea negativa pe care o exercita agentii externi mecanici, fizici si chimici sau lipsa unor tehnici corespunzatoare de sablare jante. Utilizarea unor piese reconditionate se poate dovedi o procedura cu multe beneficii asupra proprietarului, cele mai importante fiind conservarea resurselor de natura financiara, gama minimalizata de tarife consumate pe reparatia propriului autoturism, posbilitatea de a personaliza componenta respectiva si promovarea unui concept tehnic care nu dovedeste un impact negativ asupra mediului inconjurator. Acest aspect civic este esential pentru unii oameni, care isi muleaza si ordoneaza activitatile citadine astfel incat sa nu contribuie activ sau pasiv la inrautatirea ecologica a naturii. Este nevoie de o cantitate semnificativ redusa de energie pentru a reconditiona o piesa, in comparatie cu cele intampinate la fabricarea unei noi componente.

In ultimul timp s-a remarcat la nivel global o crestere uriasa a cererilor pentru reconditionari piese calitative, aceasta piata atingand un grad superior de dezvoltare. Practica utilizata de orice service auto care se ingrijeste de nevoile complementare pe care le intampina soferii de pretutindeni, ea este completata de facilitatile de intretinere a sistemelor de propulsie. Fie ca vorbim despre autoturisme hibride sau electrice, un service auto calitativ se va ingriji de oferirea constanta a echipamentelor originale, chiar daca acestea vin in stare noua sau reconditionata.