Înregistrarea convorbirilor telefonice, în special în mediul corporatist, a devenit astăzi un instrument extrem de util în demersurile de eficientizare a activității.

Utilizate în trecut cu preponderență pentru monitorizarea unor procese critice specifice unor domenii de activitate cu standarde deosebite de acuratețe, continuitate, securitate (instituții financiare, aeroporturi, comunicații militare, societăți de căi ferate), soluțiile de înregistrare a apelurilor telefonice pot răspunde astăzi unei palete largi de nevoi.

Un asemenea sistem poate contribui la o analiza fundamentată a performanțelor angajaților (evaluarea agenților din call centere), precum și la optimizarea instrumentelor de abordare telefonică ale acestora.

Securitatea juridică este un alt argument în sprijinul optării pentru înregistrarea convorbirilor telefonice (trasabilitate în caz de anchetă sau audit, monitorizarea conformității comunicării, soluționarea litigiilor).

Una din cele mai cunoscute soluții de înregistrarea a convorbirilor telefonice, implementată cu succes în nenumărate call-centere, instituții financiare, dispecerate este cea dezvoltată de către BlueNote Communications.

BlueVoice este un sistem profesional de stocare și analiză a apelurilor telefonice și radio creat încă din 2003. Soluția are la bază un hardware specific, iar interfața de utilizare este este accesibilă prin browser Web. Practic, utilizatorul are mobilitate absolută, acesta putând accesa înregistrările dorite de pe orice dispozitiv care are acces la Internet şi drepturi de logare în reţeaua VPN, fără instalarea de software suplimentar.