Această postare reprezintă continuarea primei părţi dintr-un articol mai lung referitor la istoria bloggingului mondial aşa cum l-a descoperit eu folosind resurse publice. Dacă în prima parte, publicată în urmă cu două săptămâni, v-am expus aspecte ale  perioadei premergătoare apariţiei blogului, în partea a II-a vorbim despre apariţia şi evoluţia blogului până la începutul perioadei anilor 2000.

2. Apariţia şi evoluţia blogului (1992 – 2000).

Blogul în forma în care o cunoaştem noi azi a evoluat din jurnalele zilnice în care utilizatorii notau aspecte cotidiene ale vieţii personale. Astfel primele bloguri nu foloseau platforme special concepute pentru astfel de website-uri, ci erau scrise în editoare comune, fără a avea o structură sau un design foarte elaborate. În perioada de început a Internetului fiecare pagină nou lansată era un prilej de sărbătoare şi tot WWW-ul afla acest lucru. Pionierii webului priveau încântaţi cum reţeaua creşte sub ochii lor şi doreau să marcheze fiecare pagină nouă şi să informeze ceilalţi utilizatori despre acest aspect. Au apărut astfel paginile te tipul What’s New, ai căror creatori ţineau o listă actualizată regulat cu noile website-uri apărute. O astfel de listă au iniţiat-o dezvoltatorii Netscape-ului, un popular web browser la acea vreme.

1992 – Deja celebrul Tim Berners-Lee creează prima pagină What’s New, în care notează cele mai importante aspecte petrecute în lumea W3 în 1992, dar şi link-uri către paginile noi din Internet;

Iunie 1993 – Marc Andreessen, un alt pionier al Internetului, lansează şi el o listă What’s New (NCSA) care devine una dintre primele şi cele mai populare liste de acest gen.

Odată cu dezvoltarea Internetului şi apariţia World Wide Web şi alţi programatori şi-au creeat liste web în cod html cu recomandările lor în ceea ce priveşte adresele interesante găsite în reţea.

1994 – Apariţia primului blog recunoscut oficial. Justin Hall, în timp ce era student laSwarthmore College, lansează links.net sau Justin’s Home Page-Links from the Underground, care conţinea link-uri către alte pagini web pe care acesta le găsea interesante. Links.net devine astfel primul blog recunoscut oficial de către cei mai mulţi autori din online, iar Justin Hall primul blogger oficial.

1994 – Un alt blog timpuriu este considerat şi Wearable Wireless Webcam, un jurnal online despre viaţa personală care combină text, video, şi imagini transmise live de la un computer portabil te tipul wearable şi un device EyeTap şi le transmite către web. Acest tip de blogging semi-automat ce combină imagini cu text şi video a fost numit mai târziu sousveillance, un termen ce descrie înregistrarea unei activităţi din perspectiva unui participant la acea activitate.

1995 – 1997 – În acest interval, sub o formă sau alta, jurnalele online au continuat să apară şi să se dezvolte acaparând public tot mai numeros. În această perioadă printre cele mai seminificative prezenţe în blogging-ul timpuriu le au programatorul de jocuri PC John Carmack (care publica prin finger protocol), inginerul software Steve Gibson care acum deţine Shacknews sau Stephen Heaslip care postează pe Bluesnewsîncă din 1995.

1997 – În 8 februarie, Steve Gibson a fost angajat “cu normă întreagă” de către Ritual Entertainment pentru a scrie articole pe blog şi astfel acesta a ajuns să fie probabil primul blogger plătit pentru a posta.

Aprilie 1997 – Dave Winer lansează Scripting News, considerat de asemenea unul dintre cele mai vechi şi cele mai longevive bloguri. Compania sa, Userland, va lansaFrontier, Manila şi Radio Userland, toate softuri pentru generare de conţinut pe pagini web şi bloguri.

Septembrie 1997 – Este lansat unul dintre primele bloguri de nişă, un website adresat pasionaţilor de tehnologie, Slashdot.

1997 – În 17 decembrie, Jorn Barger a lansat Robot Wisdom Weblog şi a folosit pentru prima dată termenul “weblog”, care apoi a suferit anumite schimbări datorită bloggerilor care au urmat acestei perioade.

1997 – Un tânăr student la jurnalism lansează, la numai 19 ani, The Misanthropic Bitch, un jurnal online, pe care comentează satiric subiecte sociale, politice sau alte evenimente de la acea vreme. Devine unul dintre cele mai citite bloguri din acea perioadă.

1998 – Din acest an scriitorul american de SF, Jerry Pournelle, un publicist foarte apreciat peste ocean, a început să scrie pe propriul website/blog, fiind astfel considerat una dintre primele vedede care au postat pe un blog personal. Tot în acest an Cameron Barrett publică pentru prima dată o listă a blogurilor de pe web, fiind astfel acceptată ideea existenţei unei comunităţi de acet tip, însă la scurt timp ideea a fost abandonată, urmând a fi reluată un an mai târziu de către Brigitte Eaton care începe să dezvolte un portal dedicat jurnalelor online, ce la început număra aproximativ 50 de bloguri ce puteau fi urmărite.

Octombrie 1998 – Este lansat Open Diary, una dintre primele unelte profesoniste dedicată în mare parte blogurilor şi dezvoltării acestora. Devine rapid foarte popular şi ajunge în curând să formeze o comunitate ce număra câteva sute de bloguri. Oped Diary a introds posibilitatea ca cititorii să comenteze articolele postate de către cei care scriau pe bloguri, până la acel moment această opţiune fiind aproape inexistentă.

1999 – Este un an extrem de prolific pentru comunităţile de bloggeri şi pentru dezvoltarea bloggingului în general, deoarece atunci au apărut câteva tool-uri ce au adunat pasionaţi de blogging în jurul lor şi au permis operaţiuni din ce în ce mai complexe, nu doar postarea de texte în articolele de pe blog.

1999 – Bloggingul este în progres şi dezvoltarea sa duce la apariţia de noi comunităţi. Una dintre cele mai semnificative, care încă mai este activă este Metafilter’s. Cea mai veche arhivă a acestui site datează din 1999.

Martie 1999 – Brad Fitzpatrick, un bine cunoscut blogger la acea vreme, lanseazăLiveJournal, un competitor pentru Open Diary, care strânge în jurul său o importantă comunitate de susţinători.

Iulie 1999 – Andrew Smales a fondat compania Pitas.com ca o alternativă la ceea ce exista deja, pentru a menţine website-urile de tip blog, iar apoi în septembrie în acelaşi an a lansat Diaryland, care a fost unul dintre primele tooluri gratuite pentru editarea blogurilor, axându-se în special pe comunităţile de autori care ţineau jurnale personale.

1999 – Dintr-o glumă Peter Merholz adoptă sintagma “wee blog” în loc de “weblog”, ceea ce reprezintă un pas intermediar până când, la scurt timp, Evan Williams de laPyra Labs începe să folosească în mod constant termenul de “blog” atât ca substantiv cât şi ca verb (“to blog”), termen care va fi răspândit în anii ce urmează prin produsele companiei la care acesta lucra.

1999 – Poate unul dintre cele mai importante evenimente din istoria bloggingului mondial se întâmplă în acest an. În august Evan Williams şi Meg Hourihan de la Pyra Labs lansează Blogger.com care devine rapid cel mai popular şi mai folosit mediu on-line de publicare şi editare de bloguri. Blogger promovează termenul de “blog” şi bloggingul în rândul utilizatorilor de Internet. Influenţa sa va fi din ce în ce mai puternică şi interesul utilizatorilor va creşte constant mai ales după ce în 2003 Google va achiziţiona această platformă şi o va dezvolta până la stadiul în care se află acum.

Bloggingul combinat cu paginile personale şi cu posibilitatea de a face legături cu alte website-uri externe, cu posibilitatea de a folosi motorul de căutare al blogului, de a sortara conţinutul în arhive şi posibilitatea de a comenta articole scrise de alţi autori a reuşit să interconecteze utilizatori din diverse colţuri ale lumii pasionaţi de interese comune.

După anul 2000, odată cu apariţa altor platforme, bloggingul devine tot mai atractiv şi cunoaşte o dezvoltare accentuată în toate domeniile. Apar astfel bloguri de companii, bloguri cu subiecte politice sau cotidiene, bloguri de sport, bloguri economice sau bloguri nişate pe anumite domenii sociale. Despre toate acestea vom vorbi data viitoare în partea a III-a a acestui articol.