Înainte de a începe să postez primele articole, am vrut să mă documentez asupra istoriei blogging-ului, să aflu ce a fost înainte de blog, să ştiu cine au fost premergătorii bloggerilor, care a fost primul blog apărut în online, să aflu despre bloggerii pionieri şi primele postări, să urmăresc evoluţia acestui fenomen mondial de la apariţia sa până în prezent. Deşi istoria web-ului este relativ scurtă (aproximativ 20 de ani) şi implicit istoria blogging-ului este şi mai scurtă, am constatat că există destul de puţine informaţii despre evoluţia blogurilor. Chiar şi informaţiile care există sunt vagi şi contradictorii. Există câteva articole ce abordează această temă, dar foarte sumar.

Am decis aşadar să întocmesc în regie proprie o scurtă istorie a blogging-ului mondial bazându-mă pe informaţiile obţinute până acum. Voi aduna într-un singur loc cam tot ce există în prezent scris sau spus despre apariţia şi evoluţia blogului şi a blogging-ului. Astfel a rezultat acest articol. Am încercat să pun într-o ordine cât de cât cronologică evenimentele importamnte din istoria blogging-ului fără a omite nici chiar cele mai mici însemnări. Dacă deţineţi voi şi alte informaţii sau sugestii le accept cu plăcere.

Blogul în adevăratul sens şi anume de cel de jurnal online, a apărut înaintea cuvântului care-l defineşte azi. În timp ce termenul de blog a apărut abia prin a douja jumătate a anilor ’90,  istoria blogging-ului consemnează câţiva precursori. Înainte ca blogging-ul să devină popular, era comunicaţiilor digitale a cunoscut mai multe forme, incluzând aici reţele de comunicaţii (Usenet), servicii comerciale online (GEnie, BiX, CompuServe), liste de e-mail, sau sisteme BBS (Bulletin Board Systems).

Azi aveţi prima parte, urmând ca în curând să public şi continuarea acestui articol.

1. Perioada premergătoare apariţiei blogului.

1971 – Les Earnest, pune bazele dezvoltării The Name-Finger protocol, care este un simplu protocol de reţea folosit pentru schimbul de informaţii între utilizatori. Acest protocol vine să rezolve necesitatea utilizatorilor de a afla informaţii despre alţi utilizatori şi despre terminalele folosite de către aceştia, despre situaţia log-urilor şi a disponibilităţii de comunicare a acestora.

1977 – David Zimmerman standardizează The Name-Finger protocol care devine astfel un protocol oficial de comunicaţii.

1980 – Usenet – Doi absolvenţi ai universităţii Duke, Tom Truscott şi Jim Ellis pun în practică ideea lor venită cu un an în urmă, aceea de a creea reţea ai cărei utilizatori să poată scrie sau citi sau mesaje publice (numite articole sau postări) în diverse categorii (newsgroups). A luat fiinţă astfel Usenet, una dintre cele mai vechi reţele de comunicaţii din era digitală, primul predecesor al forumului de Internet cunoscut azi. Este un hibrid între e-mail şi forumul web, în care discuţiile şi subiectele nu sunt moderate de către administratori dedicaţi şi nu centralizate pe un server ci sunt “înlănţuite” pe staţii legate în reţele de tip mesh.

1983 – 1990 – mod.der – Usenet rămâne principalul predecesor al forumului web şi se dezvoltă implicând moderarea grupurilor de discuţii (moderated newsgroups), fapt care permite trecerea acestora sub controlul unor moderatori. Deşi cele mai multe newsgroupuri erau sipmle forumuri de discuţii moderate, Brian E. Redman aduce o schimbare şi în 1984 creează şi moderează lista mod.ber. În această listă, Redman împreună cu câţiva colaboratori postează cu regularitate subiecte sau părţi din discuţii culese din alte surse din reţea. Această listă este se pare cel mai vechi predecesor la blogului cunoscut azi şi asemănat cu blogul datorită stilului jurnalistic în care erau scrise postările, postări ce conţineau şi link-uri către alte subiecte interesante alese de către un anumit utilizator. Era o noutate în lumea online-ului, insă după aproximativ opt luni mod.der nu a mai funcţionat.

1990 – 1991 – HTTP, Html şi WWW – Toţi aceşti 3 termeni se leagă de numele lui Tim Berners-Lee. El împreună cu echipa sa teoretizează şi implementează toate cele 3 concepte.

În acestă perioadă  Tim Berners-Lee lansează prima versiune documentată a protocolului de reţea HTTP (HTTP v0.9), care conţinea o singură metodă numită GET. Apelarea acestei metode genera o cerere către server de vizualizare a unei pagini. Răspunsul serverului consta într-o pagină html. HTTP este protocolul ce stă la baza comunicaţiilor de date în World Wide Web.

Berners-Lee, care la acea vreme era antreprenor şi desfăşura cercetări pentru CERN, pune bazele Html prin proiectul său ENQUIRE, ce se vroia a fi unsoftware de utilizare şi partajare a datelor în reţeau Institutului European de Cercetare Nucleară. Prima descriere publică a elementelor Html a fost un document numit Html Tags, în care erau descrise 20 de elemente care compuneau designul relativ simplu al Html. Din prima versiune Html, încă  se mai păstrează 14 elemente în versiunea Html 5.

World Widw Web, W3, WWW sau simplu Web este materializarea dorinţei lui Tim Berners-Lee de a crea un sistem de pagini Html legate accesate din Internet. El a folosit un computer NeXT pentru a crea primul server web, a construit primul browser web (care era în acelaşi timp şi editor web) şi a lansat prima pagină web care de altfet descria întreg proiectul WWW.

Cu anii1990 – 1991 perioada premergătoare apariţie blogului ia sfârşit, urmând ca în 1994 să apară primul blog recoscut oficial. Despre toată perioada apariţiei şi evoluţiei blogului vorbim data viitoare în partea a II-a a acestui articol.