Aparitia marilor lanturi de magazine a condus la o reducere drastica a numarului librariilor detinute de micii intreprinzatori. Bine sau rau, nu mai conteaza, este o realitate. Aceia care doresc totusi sa isi indeplineasca visul de a avea una, sunt de multe ori socati cand incep activitatea si realizeaza cat de mult timp si bani sunt necesari numai ca sa dea startul afacerii. Trebuie avute in vedere – cladirea, pentru care trebuie platita chirie, utilitati, salarii, impozite pe salarii, asigurari de sanatate, asigurarea proprietatii, telefoane, accesul la internet, costurile cu crearea si optimizarea site-ului web si multe alte costuri mai mult sau mai putin importante.

Trebuie sa ne imaginam cum vor evolua lucrurile dupa ce vom supravietui primelor sase luni de activitate. Atunci va trebui ca angajatilor sa li se faca traininguri, mai ales cand vechii angajati pleaca la alte slujbe. Vom experimenta cu siguranta si furtul de angajati sau chiar furtul cartilor din inventar, care nu va fi decat o alta cheltuiala pe care credeam ca o vom elimina intr-un fel sau altul..

Pentru cei care ezita totusi sa deschida o librarie pentru a avea o mica afacere de familie, ar trebui sa se gandeasca totusi de doua ori inainte pentru ca este o afacere costisitoare, cu un grad de risc ridicat, mare consumatoare de timp si bani.

Cea mai buna alternativa este o librarie online. Necesita o suma mult mai mica de bani, riscul este destul de scazut, iar profitul mare, avand in vedere ca nu exista cheltuieli cu angajatii. Este cea mai practica solutie.