La un moment dat, fiecare proprietar isi alege sistemul de incalzire pe care il considera cel mai avantajos in situatia respectiva. Acesta poate fi un semineu, o soba confectionata din teracota sau o centrala termica prevazuta cu un sistem amplu de incalzire, bazat pe distributia eficienta a tevilor si a caloriferelor. Si totusi, fiecare echipament in parte poate ajunge in situatia de a nu va oferi un tirraj corespunzator. Cauzele sunt dintre cele mai diversificate, insa specialistii afirma in unanimitate faptul ca majoritatea lacunelor de functionare se datoreaza cosurilor de fum.

Daca identificati aceasta problema si in locuinta dumneavoastra este timpul sa apelati la sfatul unui specialist, o cosuri de fumpersoana cu experienta in domeniu fiind singurul sprijin in identificarea si rezolvarea propriu – zisa a problemei. Tirajul necorespunzator al cosurilor de fum nu este o dilema de ignorat, ci o problema care necesita intreaga dumneavoastra atentie, tocmai pentru ca fumul ce nu ajunge in exterior devine dificil de suportat de catre locatari, dar si toxic pentru sanatatea acestora. In continuare vom oferi o privire de ansamblu asupra motivelor principale care genereaza in mod obisnuit disfunctionalitati majore sau minore la nivelul cosului de fum:

Proiectarea ineficienta

In momentul in care alegeti modelul potrivit pentru locuinta dumneavoastra trebuie sa tineti cont si de structura de evacuare pe care acesta o propune. In majoritatea situatiilor, ansamblul din care este confectionat un cos de fum isi pune amprenta decisiv asupra tirajului, fie prin intermediul formei si al lungimii, fie prin caracteristicile sectiunii transversale.

Calitatea materialelor conteaza

Ca in orice alt domeniu, calitatea este aspectul care face diferenta in alegerea unui cos de fum. Ei bine, fie ca ne gandim la modelele realizate din ceramica refractara, la acele texturi prefabricate sau la metalele populare din care se confectioneaza de obicei cosurile de fum, dumneavoastra trebuie sa consultati cu atentie grila propusa de fiecare magazin de specialitate pentru a alege tiparul potrivit imobilului respectiv. Avand in vedere concurenta iscata la acest nivel specialistii ne indruma spre o directie omogena si anume aceea a otelului inoxidabil – o structura rezistenta, durabila, care este afectata mult mai putin de agentii fizici, mecanici sau chimici din exterior.

Lipsa izolatiei termice

Stratul dublu izolant este decisiv pentru buna functionare a unui cos de fum, mai ales daca deschiderea acestuia se regaseste intr-un perimetru exterior, asa cum se intampla in majoritatea cazurilor. De ce este important acest aspect? Raspunsul este unul simplu: fluxul constant de evacuare este influentat direct de temperatura, iar daca factorul termic oscileaza intr-o maniera contrastanta atunci el va fi presarat cu intreruperi. Pentru eliminarea propice a gazelor rezultate in urma proceselor de ardere trebuie sa va asigurati de faptul ca in ansamblul cosului exista si cateva „portite” de acces ale oxigenului, acesta fiind substanta care intretine arderea si procesul de combustie.

Forma si reperele dimensionale

Un criteriu la fel de practic este reprezentat de forma cosului de fum pe care l-ati implementat in instalatia dumneavoastra. Majoritatea specialistilor sunt de parere ca o forma rotunjita sau sferica intruchipeaza o optiune mult mai potrivita pentru intretinerea unui tiraj corespunzator pentru ca reuseste sa asigure uniformitatea fumului la interiorul hornului. Din perspectiva inaltimii, sfatul optim dupa care ar trebui sa va ghidati este reprezentat de proportionalitatea sa cu diametrul.