Pasari inotatoare exista?

Multe pasari marine sunt capabile sa inoate in momentul cand isi procura hrana. Acestea folosesc aripile pe post de inotatoare. Pentru a realiza aceasta trebuie sa faca un compromis evolutiv, deoarece aripile lungi (ideale pentru zbor) nu sunt potrivite pentru inot.

De aceea, toate pasarile din specia Alcidae, cum ar fi pasarea uria, pescarusul, au aripi scurte si inguste. Au un zbor mai putin agil, dar se misca foarte repede sub apa. Uria, de exemplu, ajunge pana la 60 de metri adancime.

Pasarea Uria

Foarte dedicati inotului sunt pinguinii: aripile lor sunt in intregime transformate in inotatoare, care permite unor specii, cum ar fi pinguinul imperator, sa ajunga lejer la 100 de metri profunzime, iar in cazuri extreme pana la 500 de metri.

Alte pasari, cum ar fi ratele din specia Aythya, traiesc mai mult pe pamant. Acestea, in schimb, nu-si folosesc aripile pentru a inota, ci se imping cu labele si ajung la cateva zeci de metri sub apa.

Puricii si testele de graviditate

Un iepure, culmea, traieste mai mult decat puricii sai. Dar cum credeti voi ca isi garanteaza tinerii purici ospitalitate pe viitorii iepuri? De acest lucru se ocupa mama puricilor. O femela de puric face pe iepuroaica un fel de test de graviditate. Mai exact: ouale puricului se dezvolta numai daca sangele ce il suge puricul din iepuroaica contine hormonii ce demonstreaza ca e gravida. Daca testul e negativ, puricul ramane in asteptare.

Odata ce testul e cu succes, cele doua familii (iepurii si puricii) vor trai in paralel: iepuroaica va fata si isi va creste puii, iar femela puric va depune ouale din care, se vor naste noii purici, pregatiti sa sara pe puii de iepure din noua generatie.