Chiar daca piata auto este in continuare intr-o criza acuta, nu doar in Romania ci si in intreaga lume, vestile bune sunt totusi prezente. Toamna anului 2012 este o toamna bogata in masini de raliu, la Salonul Auto de la Paris fiind lansate trei masini pregatite de uzina pentru raliuri. Este vorba de revenirea Hyundai in Campionatul Modinal de Raliuri cu noul Hyundai i20 WRC, dar si despre Peugeot 208 R5 si despre Ford Fiesta R5.

Hyundai i20 WRC

Dupa uzina coreana Hyundai a participat acum cativa ani in WRC cu Hyundai WRC, masina care a fost prezenta si in Campionatul National de Raliuri, pilotata fiind de campionul mondial de box Mihai Leu cel care a si obtinut unu titlu de campion national al Romaniei cu aceasta masina. Din diverse motive cei de le Hyundai au renuntat sa mai participle in WRC pentru cateva sezoane insa acum acestia prezinta in aceste zile la Paris un nou WRC. Chiar daca la Paris va fi prezentat sub forma de concept noul Hyundai i20 WRC urmeaza sa debuteze cat mai curand posibil, ultima participare fiind in anul 2003.

Peugeot 208 R5

Francezii de la Peugeot sunt recunoscuti la cel mai inalt nivel in cursele de masini. AU obtinut titluri mondiale atat la piloti cat si la constructori cu mai multe modele. Retrasi din WRC din motive financiare francezii prezinta la Peugeot un model nou 208 R5 care urmeaza sa debuteze in mai multe competitii locale in sezonul 2014. Medelul 208 R5 preia mai multe elemente de la versiunea R2 si este propulsat de un motor de 1600cmc turbo care dezvolta nu mai putin de 280 de cai putere. Neoficial se pare ca pilot de teste pentru Peugeot 208 R5 este Kris Meeke, pilot ce a fost antrenat de legendarul Colin McRae.

Ford Fiesta R5

Divizia M-Sport care se ocupa de dezvoltarea modelelor de raliu a celor de la FORD au confirmat ca Ford Fiesta R5 este in faze avansate de dezvoltare si ca la finalul anului 2012 vor face mai multe teste cu ea. Ford Fiesta R5 nu este dezvoltat inca pentru WRC insa urmeaza sa isi faca debutul in mai multe competitii locale si regionale. Ford Fiesta R5 deriva din versiunea sportiva de strada Ford Fiesta ST. Desi M-Sport a dezvoltat pana acum un model de Fiesta S2000 si WRC, despre Ford Fiesta R5 oficialii spun ca o sa fie masina noua cu o cutie de viteze noua, electronica diferita de cea de la WRC sau S2000 si cu un alt motor, iar unul din scopurile acesteia este ca sa aiba un pret cu 50% decat Fiesta WRC.

De mentionat ca dintre cei 3 constructori de autoturisme doar Ford are o echipa oficiala cate concureaza in Campionatul Mondial de Raliuri in acest sezon.