Dupa cum probabil stiti deja exista mai multe tipuri de jocuri. Jocurile sunt impartite in categorii in functie de dispozitivul sau mediul in care sunt jucate. Aceste categorii sunt: jocuri de pc, jocuri online, jocuri de console.

Toate acestea categorii au la randul lor alte subcategorii. De exemplu pentru jocurile de pc avem de-a face cu jocuri ce se pot juca de pe un format multimedia (CD/DVD), dar si jocuri destinate calculatoarele de  o putere mica-medie sau destinate calculatoarelor de ultima generatie. Multe dintre aceste jocuri au si posibilitatea de a se juca multiplayer prin intermediul internetului.

Jocurile de tip online au si ele 2 subcategorii oarecum total diferite. In prima categorie avem de-a face cu jocuri online ce au o durata de joc foarte lunga, aici incadrandu-se jocurile de pe Facebook sau alte jocuri cunoscute gen Travian, Triburile etc. A doua categorie este una a jocurilor flash. Jocurile de tip flash, sunt jocuri micute ce se pot termina chiar si in cateva minute. Partea buna a acestori jocuri este ca desi sunt mici ele sunt extrem de diversificate acaparand orice nisa. De exemplu exista jocuri prin care iti poti satisface o pasiune (jocuri cu masini tunate), la fel pot exista si jocuri din care sa inveti o meserie (jocuri taxi), pe langa ele existand si adevarate simulatoare (jocuri cu avioane, jocuri cu elicoptere).

Jocurile pentru console sunt deobicei jocuri interactive (jocuri cu batai, jocuri cu diverse sporturi, jocuri cu aventuri), aici, deobicei impartirea in categorii se face in functie  de platforma pe care sunt jucate (Playstation (1,2,3), Wii, Xbox).

Desigur toate jocurile se pot include intr-o categorie principala (jocuri) si impartite pe subcategorii in functie de tipul jocului (jocuri sportive, jocuri cu masini, jocuri cu aventrui, RPG-uri, jocuri de strategie etc.)